Pesto, magia bucatarie italiene

30 mai 2024   Rețete

Pesto, cu nuanța sa verde vibrantă și aroma cuceritoare, este o comoară culinară care provine din regiunile însorite ale Italiei. Acest sos destul de îndrăgit, făcut din ingrediente simple, dar extrem de aromate, a cucerit întreaga lume. Vă invităm să-i descoperim împreună povestea!

Origini și istorie

Folosit în numeroase rețete de paste, pentru a unge diverse tipuri de bruschete, dar și pentru rețete de pizza, peste legume la cuptor sau în salate de cartofi, acest preparat își are originea în regiunea de coastă Liguria din nord-vestul Italiei. Aici, solul fertil și clima mediteraneeană favorizează creșterea busuiocului, ingredientul cel mai important din pestoul clasic. Cuvântul „pesto“ este un derivat al verbului italian „pestare“, care înseamnă a bate sau a zdrobi, aceasta fiind metoda de preparare a sosului într-un mojar. În timp ce clasicul pesto genovez rămâne cea mai cunoscută variantă, interpretările moderne includ o multitudine de ingrediente și arome care poartă acest sos în cele mai ingenioase bucătării și restaurante ale lumii.Ingrediente și preparare În esență, pesto este un amestec simplu, dar armonios, de frunze proaspete de busuioc, semințe de pin, usturoi, parmezan și ulei de măsline extravirgin. Cheia unui pesto perfect constă în calitatea ingredientelor sale: busuioc parfumat, usturoi cu aromă intensă, parmezan maturat și ulei de măsline robust. Aceste ingrediente sunt combinate într-un mojar și frecate cu un pistil sau într-un robot de bucătărie, fiind zdrobite ușor și emulsionate într-un sos neted, cremos.

Versatilitate culinară

Chiar dacă primul lucru care ne vine în minte când auzim acest cuvânt sunt rețetele de paste, acest preparat este folosit și în sosuri pentru salate, marinate, tartine sărate, în sendvișuri sau pe legumele pregătite la grătar. Și dincolo de gustul său bun și intens, pesto oferă și o serie de beneficii nutriționale, busuiocul fiind bogat în vitaminele A și K, precum și în antioxidanți care ajută la combaterea inflamației și susțin sistemul imunitar, la fel ca și usturoiul. De regulă, sosul pesto nu se pregătește cu cantități, ci se mixează ingredientele în funcție de cât de multă pastă dorești să rezulte.

Sos pesto alla Genovese

Ingrediente

100 g busuioc

3 căței usturoi

1/4 linguriță sare

50 g semințe pin

150 ml ulei de măsline extravirgin

130 g parmezan

Mod de preparare

Într-un mojar sau într-un blender, pui cățeii de usturoi și îi zdrobești, adaugi busuiocul spălat bine și scurs, sarea, semințele de pin și uleiul de măsline. Continui să mixezi până obții o pastă, iar la final încorporezi parmezanul.

Pesto cu spanac și nuci caju

Ingrediente

150 g spanac proaspăt

3 căței usturoi

1/4 linguriță sare

60 g nuci caju

150 ml ulei măsline extravirgin

130 g parmezan

Mod de preparare

Într-un blender, pui cățeii de usturoi și îi zdrobești, adaugi spanacul spălat și scurs, sarea, nucile caju și uleiul de măsline și continui să mixezi până obții o pastă. După ce s-au zdrobit bine nucile caju, adaugi parmezanul și continui să mixezi până obții pasta dorită.

Pesto cu fistic

Ingrediente

120 g busuioc proaspăt

3 căței usturoi

1/4 linguriță sare

50 g fistic curățat

150 ml ulei de măsline extravirgin

120 g parmezan

Mod de preparare

Într-un blender, pui cățeii de usturoi și îi zdrobești, adaugi busuiocul spălat bine și scurs, sarea, fisticul și uleiul de măsline și continui să mixezi până obții o pastă. După ce fisticul s-a zdrobit, adaugi parmezanul și continui să mixezi până obții o consistență de sos gros.

Pesto cu roșii uscate

Ingrediente

30 g frunze proaspete de busuioc

30 g frunze de pătrunjel

30 g semințe de pin

1 lingură pastă de tomate

3 căței de usturoi

5 roșii uscate, în ulei

5 linguri ulei de măsline

50 g parmezan ras

sare

piper negru, măcinat

Mod de preparare

Scurgi bine roșiile de ulei. Într-un blender, pui pătrunjelul, busuiocul, semințele de pin, usturoiul, pasta de tomate, sarea, piperul, roșiile uscate și uleiul de măsline și mixezi bine, iar la final adaugi parmezanul și continui să amesteci până obții sosul.

Mai multe