Plăcintă cu brânză (Gozleme)
Bucătăria turcească înseamnă mai mult decât kebab şi baclava, e diversă şi plină de arome. Gozleme, această plăcintă tradiţională, e un preparat care te va cuceri!
Ingrediente
625 g făină albă
420 ml apă
400 g telemea veche de oi
1 legătură ceapă verde 1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
1 lingură mentă tocată, opţional
2 linguri iaurt gras, opţional
2 linguri ulei vegetal
ulei, pentru prăjit
sare piper
Într-un bol, cerni făina, adaugi o linguriţă de sare, uleiul, apoi torni apa caldă. Frămânţi aluatul câteva minute, pe o suprafaţă tapetată cu puţină făină, până devine elastic şi nu se mai prinde de mâini. Acoperi şi laşi deoparte 30 de minute.
Între timp, pui brânza fărâmiţată într-un bol, adaugi ierburile aromatice mărunţite, ceapa verde tocată şi, dacă doreşti, menta şi iaurtul. Potriveşti gustul de sare şi piper, dacă mai este nevoie, în funcţie de cât de sărată este brânza.
Tai aluatul în 12 bile şi întinzi din fiecare o foaie de aluat cu diametrul de 20-22 cm. Umpli jumătate de cerc cu compoziţia de brânză, apoi tragi cealaltă jumătate peste umplutură. Sigilezi marginile cu o furculiţă, pentru a nu se desface. Repeţi procesul cu celelalte foi de aluat.
Ungi o tigaie cu puţin ulei, la fel ca pentru clătite, şi le prăjeşti la foc mediu, pe ambele părţi, până capătă o culoare aurie. Serveşti plăcintele calde, cu sosul preferat şi le decorezi după imaginaţie.
FOTO SHUTTERSTOCK