Plăcintă grecească cu griş (Galaktoboureko)

8 februarie 2022   Rețete

Grecia este destinaţia preferată a multora dintre noi, vara, dar putem savura gustul şi aromele unice ale mâncărurile lor tradiţionale şi acasă! Iată un desert tradiţional absolut delicios!

Ingrediente

450 g foi de plăcintă

150 g unt

Pentru umplutură:

160 g griş

120 zahăr brun

100 g zahăr tos 

500 ml lapte integral

4 ouă

1 linguriţă extract de vanilie

500 g smântână lichidă pentru gătit 

Pentru sirop:

225 ml apă

400 g zahăr tos

1 lingură miere, opţional 

coaja de la 1 lămâie bio

1 lingură zeamă de lămâie

1 baton scorţişoară

Pentru sirop, pui toate ingredientele într-un vas şi laşi să fiarbă până ce zahărul s-a dizolvat. Adaugi, dacă doreşti, şi o lingură de miere, amesteci şi dai deoparte la răcorit.

Pentru umplutură, torni într-o cratiţă laptele, smântâna şi zahărul brun, fără să amesteci. Când ajunge la punctul de fierbere, adaugi grişul şi vanilia, reduci focul la mediu şi amesteci cu un tel până ce compoziţia devine cremoasă. Stingi aragazul şi acoperi cu un capac.

Baţi albuşurile spumă tare cu 50 g de zahăr, iar în alt castron freci gălbenuşurile cu 50 g de zahăr, câteva minute până îşi dubleză volumul. Încorporezi albuşurile în compoziţia de gălbenuşuri, cu ajutorul unei spatule, şi amesteci circular de jos în sus. Adaugi crema de griş rece, amesteci şi dai deoparte. Ungi o tavă cu unt topit, inclusiv pereţii.

Aşezi la bază jumătate din foile de plăcintă, unse între ele cu unt, torni umplutura, apoi aşezi restul de foi de plăcintă, unse cu unt. Dai tava la cuptorul preîncălzit la 160 °C, 1 h sau 1 h şi 15’ până capătă o crustă aurie. Imediat ce este gata, torni siropul rece. Laşi la răcit, apoi decorezi desertul după imaginaţie.

FOTO Shutterstock

Mai multe