Poale-n brâu

29 decembrie 2014   Rețete

„Copilăria cea dinainte de adolescenţă - vremea lui „am aflat dar nu ştiu“, mi-a fost o vreme tulburată de sugestia magnifică de impudoare senină, ţărănească, din numele plăcintei acesteia din Moldova“, scrie Radu Anton Roman în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“. Reţeta de mai jos, poale-n brâu este culeasă din aceeaşi carte.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 50 g zahăr 15 g drojdie 3 ouă 500 ml lapte 50 g unt (pentru uns tăvi şi platouri) 200 g unt sare

Desfaci drojdia într-o căniţă cu puţină apă călduţă, după care amesteci cu o lingură de făină şi o linguriţă de zahăr. laşi să crească jumătate de oră.

Separi gălbenuşurile de albuşuri. Torni drojdia peste restul făinii, şi laptele călduţ, gălbenuşurile, sarea şi zahărul. Frămânţi conştiincios un sfert de oră. Adaugi untul topit şi călduţ. Laşi să crească, acoperit, 1-2 ore.

Pentru umplutură

500 g brânză de burduf (caş frământat cu sare, telemea frământată)

2 ouă

Freci bine brânza cu ouăle. După ce a crescut aluatul de poale-n brâu îl faci sul şi-l tai în bucăţi cam cât un măr mic.

Ungi un platou cu unt. Întinzi fiecare bucată de aluat pe platou şi le umpli cu câte o lingură de brânză.

Ridici „poalele“ aluatului peste brânză şi le lipeşti; lasă-le să mai respire o jumătate de oră. Ungi o tavă cu unt, pui plăcintele, le ungi bine cu albuş, le dai aceste poale-n brâu la cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră.

plăcintele

poale-n brâu

sursa: cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ - Radu Anton Roman

Placinta cu branza si stafide

Placinta cu branza si stafide

Placinta cu branza si spanac

Placinta cu branza si spanac

Tarta cu branza si mac

Tarta cu branza si mac

Mai multe