Prăjitură „Lămâiţa“: desertul copilăriei
Fără îndoială, prăjitura „Lămâiţa“ este una dintre cele mai dulci amintiri din copilărie. Această variantă îmbunătăţită cu unt şi lămâie bio, cu foi pufoase şi cremă fină, duce acest desert la alt nivel.
Ingrediente
Pentru foi:
2 ouă
12 linguri ulei
12 linguri iaurt gras
10 linguri zahăr
650-700 g făină
½ linguriţă bicarbonat
½ linguriţă praf de copt
1 praf de sare
coaja rasă de la 1 lămâie bio
Pentru cremă:
3 gălbenuşuri
300 g zahăr
2 linguriţe extract de vanilie
600 ml lapte integral
50 g amidon
300 g unt (82% grăsime)
coaja rasă de la 1 lămâie bio
zeama de la 2 lămâi
Pentru foi, amesteci ouăle cu zahărul şi cu praful de sare, apoi, cu un tel, încorporezi uleiul, iaurtul şi coaja rasă de lămâie. Adaugi făina cernută şi amestecată cu bicarbonatul şi cu praful de copt. Frămânţi până obţii un aluat omogen, iar dacă mai e nevoie adaugi făină. Îl înveleşti în folie alimentară şi îl laşi la rece 30 de minute.
Împarţi aluatul în 4 bile şi întinzi foi dreptunghiulare, pe care le coci într-o tavă cu hârtie de copt, 8 minute, la 180 °C, până se rumenesc uşor.
Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi amidonul. Torni laptele rece şi extractul de vanilie şi amesteci cu un tel pară. Pui vasul pe foc mediu şi continui să amesteci, ca să nu se formeze cocoloaşe. Când crema începe să se îngroaşe, dai focul mic şi maii ţii pe aragaz 5 minute, continuând să amesteci. Stingi focul, aşezi o folie de plastic direct pe suprafaţa cremei pentru a preveni formarea unei pojghiţe şi laşi la răcit.
Mixezi untul la tempertura camarei până devine spumă. Pui crema rece într-un bol şi începi să mixezi, turnând zeama de lămâie. Când e complet încorporată, adaugi şi untul spumat, în 3 tranşe.
Asamblezi prăjitura, alternând foile şi crema. O laşi la frigider peste noapte.
FOTO Shutterstock