Prăjitura „Televizor“: desertul copilăriei

28 martie 2022   Rețete

Una dintre prăjiturile pe care toate gospodinele o preparau în anii comunismului este prăjitura „Televizor“. A fost numită astfel deoarece combinaţia de foi şi creme amintea de televizoarele alb-negru din acea epocă. Chiar şi azi, pregătit din ingrediente de calitate, acest desert e un deliciu.

Prăjitura „Televizor“ era o prăjitură săţioasă şi spornică în epoca comunistă. Pe-atunci se foloseau ingrediente slabe calitativ, precum margarina, în loc de unt, dar astăzi reţeta se poate prepara cu ingrediente naturale. Necesită timp, însă rezultatul final merită!

Ingrediente

Pentru pandişpan:

6 ouă 200 g zahăr 180 g făină 2 plicuri zahăr vanilat 1 praf de sare

Pentru foi:

2 ouă

150 g zahăr

100 ml lapte

75 ml ulei

50 g cacao

5 g praf de copt

500 g făină

Pentru cremă:

1 l lapte

250 g zahăr

200 g făină

1 esenţă de vanilie

300 g unt

Pentru glazură:

100 ml smântână pentru frişcă (30% grăsime)

200 g ciocolată neagră

2 linguri cacao, pentru decor

Pentru pandişpan, pui într-un castron adânc ouăle întregi cu zahărul, zahărul vanilat şi sarea. Mixezi 8-10 minute, la viteză mare, până îşi triplează volumul şi obţii o spumă groasă. Cerni făina şi o încorporezi uşor cu o spatulă. Torni aluatul într-o tavă de aragaz tapetată cu hârtie de copt şi îl coci la 170 °C, până se rumeneşte uşor. Îl laşi la răcorit.

Pentru foi, amesteci ingredientele lichide, le adaugi pe cele uscate şi frămânţi până obţii un aluat omogen. Îl dai 15 minute la frigider, îl împarţi în două şi întinzi două foi pe care le coci pe dosul tăvii în care ai copt pandişpanul, 8-10 minute, la 160 °C. Le laşi la răcorit.

Pentru cremă, amsteci făina cu zahărul, apoi torni laptele rece şi esenţa de vanilie şi amesteci cu un tel pară. Pui vasul pe foc mediu şi continui să amesteci, ca să nu se formeze cocoloaşe. Când crema începe să se îngroaşe, dai focul mic şi maii ţii pe aragaz 4-5 minute, continuând să amesteci. Stingi focul, o dai deoparte şi aşezi o folie de plastic direct pe suprafaţa cremei, pentru a împiedica formarea unei cruste. O laşi la răcit. Mixezi untul spumă, 5 minute, la viteză maximă, apoi încorporezi crema rece, în 3 etape.

Asamblezi prăjitura: o foaie de cacao, jumătate din cantitatea de cremă, pandişpanul, restul de cremă şi închei cu a doua foaie.

Pentru glazură, topeşti ciocolata cu smântâna la foc mic, amestecând constant. Laşi la răcit, apoi o întinzi peste prăjitură şi nivelezi. Pudrezi cu cacao şi dai prăjitura la frigider peste noapte. Decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock

Mai multe