Preparate tradiţionale din carne de oaie
Începem această incursiune mondială printre preparatele tradiţionale din carne de oaie cu a preciza că aceasta nu este o carne prea des întâlnită în bucătăria românească. Dar şi atunci când este folosită, chiar şi împrumutând unele reţete ale arabilor, preparatele sunt absolut delicioase.
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Carne de oaie cu orez - Ingrediente
1 kg carne de oaie porţionată 4 linguri ulei de măsline 3 linguri pastă de tomate 3 roşii tăiate cuburi mici, mici 1 ardei gras verde 1 ceapă mică ½ linguriţă piper negru 2 ceşti cu apă sare, după gust
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Carne de oaie cu orez - Mod de preparare
Presari carnea cu sare şi piper, o pui într-o cratiţă cu 3 linguri de ulei, pasta de tomate şi 2 ceşti cu apă. O dai la cuptor pentru 90 de minute. Sotezi ceapa cu o lingură de ulei, adaugi orezul şi amesteci continuu timp de cinci minute. Adaugi apă fierbinte peste orez şi îl fierbi până scade apa. Serveşti carnea şi orezul presărate cu ardei gras şi roşii tăiate cuburi.
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Cuscus cu oaie şi pui - Ingrediente
100 g cuscus prefiert
2 aripi sau 2 pulpe de pui
200 g carne de oaie
2 morcovi
1 dovlecel
1 ceapă albă
100 g năut
2 roşii
100 ml ulei de măsline
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Cuscus cu oaie şi pui - Mod de preparare
Cu o seară înainte de a găti, pui boabele de năut în apă rece să se umfle exact ca la fasole. A doua zi scurgi apa. Faci cuscusul aşa cum scrie pe pachet şi-l laşi să se umfle. Speli şi cureţi ambele tipuri de carne şi le pui la fiert separat în apă fierbinte. După ce au dat un clocot, arunci apa atât de la oaie, cât şi de la pui şi le laşi din nou să fiarbă. Pui la fiert şi năutul cu morcovul şi când sunt aproape fierte adaugi dovlecelul şi ceapa tăiată peştişori. Adaugi carnea şi uleiul şi le laşi să fiarbă împreună. La final pui şi roşia pe care nu o laşi mai mult de un clocot. Aranjezi cuscusul pe un platou şi împrejurul acestuia aşezi carnea şi legumele. Tocmai aţi pregătit cel mai bun cuscus cu oaie şi pui!
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Carne de oaie la cuptor - Ingrediente
1 kg pulpă de oaie,
1 l lapte acru,
50 g ciuperci uscate,
5 linguri ulei,
2 cepe,
200 g morcov şi păstârnac,
150 ml vin alb,
200 ml smântână,
sare, piper
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Carne de oaie la cuptor - Mod de preparare
Se dezosează carnea, se condimentează cu sare şi piper, se leagă cu sfoară alimentară şi se pune într-un castron. Se toarnă laptele acru peste carne şi se lasă peste noapte. Se înmoaie în apă rece ciupercile uscate, o oră. Se scurg, se usucă cu prosoape absorbante şi se condimentează cu sare şi piper. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. Morcovul şi păstârnacul se toacă cubuleţe. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se rumeneşte carnea pe toate părţile.Într-un vas termorezistent, se aşază carnea, se pun legumele şi ciupercile. Se adaugă o cană cu apă amestecată cu vinul şi se dă la cuptor pentru o oră. Scoţi vasul din cuptor, adaugi smântâna şi amesteci. Creşti temperatura, introduci din nou la cuptor şi mai laşi 10 minute. Se taie felii şi se serveşte cu sosul din tavă şi cu cartofi.
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Friptură de oaie cu legume la cuptor - Ingrediente
800 g pulpă de oaie
3 roşii
2 dovlecei
2 căţei de usturoi
1 fir de cimbru
4 linguri ulei de măsline
sare
piper
Preparate tradiţionale din carne de oaie - Friptură de oaie cu legume la cuptor
Tai carnea cuburi, o condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi o laşi la frigider 30 de minute. Încălzeşti cuptorul la 180° C. Speli roşiile şi dovleceii şi le tai felii groase de 1,5 cm. Ungi un vas termorezistent cu două linguri de ulei, aşezi carnea pe fundul vasului şi acoperi cu felii de roşii şi dovlecei, aşezate alternativ. Condimentezi totul cu sare şi piper, după gust, presari usturoiul şi cimbrul tocate mărunt. Stropeşti totul cu două linguri de ulei şi introduci vasul la cuptor pentru o oră. Serveşti caldă friptura de oaie cu legume la cuptor.