Pui în sos de vin (Coq au vin)

18 noiembrie 2021   Rețete

Un preparat clasic al gastronomiei franceze, acest fel de mâncare este săţios, potrivit într-o seară rece de toamnă sau iarnă.

Ingrediente

1 cocoş tânăr ( sau 1 pui mare)

500 ml vin roşu, sec

1 l supă de pui

100 g bacon

350 g ciuperci champignon brune

3 morcovi medii

1 ceapă albă

2 căţei de usturoi

1 linguriţă cimbru uscat

6 linguri ulei vegetal

2 linguri făină 

sare

piper 

pătrunjel proaspăt, pentru decor 

Într-o cratiţă, rumeneşti baconul tăiat cubuleţe în două linguri de ulei, câteva minute, la foc mic, apoi îl scoţi pe şerveţele de hârtie.

Porţionezi, speli şi ştergi pasărea, asezonezi bucăţile de carne cu sare şi piper, după gust, şi le prăjeşti la foc mic în acelaşi vas, până capătă o culoare aurie. Dai deoparte. În altă cratiţă încingi o lingură de ulei şi sotezi câteva minute ceapa tăiată mărunt împreună cu usturoiul zdrobit şi cu morcovii tăiaţi rondele. Presari făina, amestecând continuu, torni vinul, amesteci până la omogenizare, torni supa de pui şi amesteci din nou.

Transferi carnea, asezonezi cu sare şi piper după gust, presari cimbrul şi laşi să fiarbă sub capac, la foc mic, aproximativ 1 h 30’. Între timp, speli, ciupercile şi le tai felii sau jumătăţi, în funcţie de dimensiunea lor. Încingi restul de ulei într-o tigaie şi sotezi ciupercile până scade toată zama. Le transferi peste cea de carne, adaugi baconul, amesteci şi mai ţii 3-4 minute pe foc. Serveşti preparatul cald şi îl decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat. 

FOTO Shutterstock

Mai multe