Qatayef: desert arăbesc cu miere
Qatayef este un desert tradiţional din Orientul Mijlociu, consumat în special în perioada Ramadanului. Deşi numele ar putea duce cu gândul la cataiful clasic, pe care îl ştim cu toţii, acest preparat este cu totul diferit.
Qatayef constă în mici clătite umplute cu o cremă de brânză şi presărate cu nuci, migdale, fistic şi miere. De fapt, mierea este ingredientul care nu trebuie să lipsească din acest desert.
Iată cum se face acest preparat specific arăbesc.
Ingrediente Pentru clătite:
260 ml apă caldă
120 ml lapte cald
75 g zahăr
5 g drojdie uscată
300 g făină de grâu
75 g griş
5 g praf de copt
1 praf de sare
Pentru cremă:
1 lingură apă flori de portocal
600 g brânză proaspătă de vaci
100 g miere
50 g zahăr
1 linguriţă extract de vanilie
Pentru decor:
100 g fistic
Pentru clătite, combini apa caldă cu zahărul şi drojdia, amesteci şi laşi 10 minute să se activeze drojdia. Separat, amesteci făina de grâu cu grişul, praful de copt şi sarea. Torni apa peste ele, apoi laptele, omogenizezi şi dai deoparte 30 de minute. Compoziţia trebuie să fie asemănătoare cu cea de la clătitele americane. Dacă este prea groasă, mai poţi turna puţin lapte.
Încingi o tigaie antiaderentă, o ungi cu puţin ulei, formezi mici clătite, cu diametrul de 8-10 cm şi le laşi până fac mici bule la suprafaţă, fără să mai aibă o consistenţă umedă. Nu întorci clătitele, ci le scoţi din tigaie şi le pui într-o tavă, însă nu suprapuse. Lipeşti marginile cu degetele cât să obţii un con, cât timp sunt calde.
Pentru cremă, mixezi brânza de vaci cu zahărul, apoi încorporezi mierea, apa de flori de portocal şi extractul de vanilie. Umpli fiecare con cu crema obţinută şi presari fistic mărunţit. Poţi decora desertul cu puţină miere, atunci când îl serveşti.
FOTO Shutterstock