Reţeta zilei de joi. Mălainic sau turtă de mălai
E astăzi Joia Iepelor, când alte interdicţii din Săptămâna Mare a Postului Paştilor trebuie respectate.. Nu se folosesc obiecte ascuţite, fiind pericol de înţepături atât pentru animale, cât şi pentru oameni. Acum se coc în cuptor turte şi se ung cu unt, iar copiii sunt trimişi să le lase în apropierea unui muşuroi de furnici. Această ofrandă alimentară ar trebui ca să le ajungă furnicilor un an întreg, ca să nu se mai atingă de recoltele oamenilor. Câteodată, în loc de turtă de făină de grâu se făcea mălainic sau turta de mălai, ca în aceată reţetă culeasă din satul giurgiuvean Hotarele.
Ai trebuinţă de: un kg făină de porumb, 800 ml lapte (sau apă, pentru cei care ţin postul strict), sare.
Cum se procedează?
Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR