Reţeta zilei de joi. Mâncare de pasăre de curte cu gutui (reţete româneşti pe gustul tău)
Există cutuma că românii nu gătesc mâncăruri cu sosuri dulci, că acestea nu ar fi, la o adică, retete romanesti. Totuşi, eu îmi amintesc cu plăcere de toate reţetele bunicii, cu carne şi prune ori gutui.
Mi-au rămas pe dulapul din sufragerie, aşezate acolo din miezul toamnei şi răsucite din când în când, să nu se pălească pe partea pe care stau, câteva gutui parfumate. Îmbrăcate încă în puful lor şi cu o frunzuliţă uscată ca hârtia, să le-aducă aminte de copacul falnic din care le-am cules. Pe suratele lor le-am pus, pe rând, în cana de vin fiert de băut în zilele friguroase de iarnă.
Dar pentru acestea care stau, cuminţi, la marginea dulapului, pentru acestea am altă „întovărăşire” în gând. Le-oi pregăti într-o mâncare cu carne de pasăre şi sos dulce, smântânos. Ai trebuinţă de o pasăre de curte (un pui „bătrân” de-acu') de-un kilogram, 100 g unt, câteva linguri de făină, un phar şi jumătate de lapte, un sfert de kil de smântână, două-trei linguri de zahăr şi un kil jumate de gutui.
...............
Află pe ANTENA SATELOR toate detaliile acestei savuroase RETETE ROMANESTI