Reţeta zilei de marţi. Varză murată la butoi (reţeta şi secretele ei)
Dacă nu ştiaţi, atunci... aflaţi acum: de Sfântul Dumitru, se mănâncă bucate din varză dulce şi imediat după aceea purcezi să pui la murat primul butoi cu varză! Asta pentru că tradiţia românească a „conservelor pentru iarnă” spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei. De câte ori în acest interval şi câte butoaie ai de gând să pui, e treaba ta.
Dar dacă vrei să faci totul după cutume, atunci musai umpli un butoi cu varză la Sfântul Dumitru (să se mureze până ce intri în Postul Crăciunului) şi mai pui unul la Sfântul Andrei (să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paştelui).
Acum, că am lămurit lucrurile astea, să trecem la reţetă (pe care promit să v-o dau azi cu tot cu secretele ei).Ce trebuie să ştii când alegi varza? Să fie bine coaptă, îndesată, albă şi cu foi subţirele (să-ţi fie de folos la sarmale). Iar saramura se pregăteşte pe cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături. Cureţi bine butoiul de varză (îl speli şi-l zvânţi) apoi aşezi pe fundul lui câţiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: .....................