Reţeta zilei de marţi. Zacusă de ghebe (reţete româneşti pe gustul tău)
Se numără printre cele mai îndrăgite retete romanesti ale toamnei şi chiar dacă timpul prea grăbit nu ne permite să mai facem conserve, parcă la asta nu am renunţa. Nu degeaba e în topul retetelor romanesti!
Nu ştiu domniile voastre ce vă amintiţi din toamnele copilăriei, dar mie îmi lasă şi-acum gura apă după zacuştile cu ghebe de-anţărţ. Şi, mai ales, după ziua de dinainte de pregătirea lor, când hălăduiam, cu toţi ai casei, prin pădurea din spatele casei bunicilor, în căutarea năzdrăvanelor ciuperci, ce cresc în ciopoare, pe lângă cioatele arborilor tăiaţi (ca să se rărească niţeluş pădurea).
Întrebam mereu de ce cresc minunile astea (pe care le vedeam ca pe cârdurile de copii de grădiniţă, când ieşeau în zilele senine în parcul destinat numai lor) numai după câte o ploaie zdravănă, de ce nu le aflu, de exemplu, şi-n toiul verii (ca pe pâinişoare, vinecioare, iuţari şi alţi bureţi ce mi-au încântat vacanţele copilăriei) şi-aflam că venirea lor pe lume e condiţionată de umbra pădurii, de culcuşul cald de frunze şi de... apă binecuvântată ce vine din cer.
Ei, dar să lăsăm amintirea asta cu miros de reavăn şi de muşchi de pădure şi să ne întoarcem în bucătărie să pregătim zacusca de ghebe (dacă aveţi cum să o puneşi la fiert în tuciul pe pirostrii, şi mai bine va fi!).
Ai trebuinţă de: 2 vinete mijlocii, 3 ardei graşi mari, o ceapă mare, 225 ml suc de roşii, 60 ml ulei, 300 g ghebe, 2 foi de dafin, sare şi piper. Se curăţă ghebele şi se pun într-un vas pe foc, să se înmoaie (fără apă, căci apă vor lăsa ele). Se coc vinetele şi ardeii.
Citeşte pe ANTENA SATELOR detaliile acestei delicioase retete romanesti.
Citeşte pe ANTENA SATELOR detaliile acestei delicioase retete romanesti.