Reţeta zilei de miercuri. Supă de găină cu tăiţei de casă, ca la Rimetea (reţete româneşti pe gustul tău)
De multe ori, ne întrebăm, când vine vorba de retete romanesti, cât de mult s-au lăsat influenţaţi românii de naţionalităţile conlocuitoare. Un exemplu de retete romanesti adoptate de toate comunităţile etnice dintr-un areal este şi cel pe care vi-l propun azi.
Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascău i s-a spus imediat după Marea Unire, făcăndu-se referire la Munţii Trascăului, ce se află in apropiere. Aceeaşi referinţă o are şi numele unguresc: Torocko. In germană, i s-a spus Eisenburg. Iar această denumire aminteşte de rădăcinile austriece (localitatea Eisenwurzen) şi germane ale vechilor locuitori, veniţi aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier.
Localitatea este insă mult mai bătrănă. Incă din timpul romanilor (106-274), zona a fost populată; o dovedesc monezile romane din timpul impăraţilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax, pe vremea cărora s-au deschis primele exploatări miniere. De altfel, după unele surse, insuşi numele Muntelui Trascău (şi, evident, al localităţii) vine de la impăratul Maximinus Thrax. "Thrax" - "Trascău".
Reţeta pe care v-o propun nu poate fi fixată exact în timp şi e sigur că toate cele trei etnii legate de istoria locului şi-au însuşit-o.
Cum se prepară? Se pune la fiert in apă rece zarzavat foarte mult: morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă, cartofi, piper boabe, un căţel (sau doi) de usturoi. Găina...................
Află de pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare ale acestei retete romanesti.
Află de pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare ale acestei retete romanesti.