Reţeta zilei. Scordolea - reţeta lui Radu Anton Roman (reţete româneşti pe gustul tău)
„Un sos balcanic” - îl numeşte Radu Anton Roman - neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deşi o oarece indicaţie dă, după cum se va vedea mai departe), precizând de ce-l include în seria de retete romanesti: „foarte folosit cândva în România, azi rar făcut, şi doar la Galaţi şi la Brăila, unde racii şi grecii încă se mai întâlnesc în număr corespunzător”.
În cartea lui „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), Radu Anton Roman dă astfel reţeta:
Ai trebuinţă de: miezul de la 30 de nuci, miezul de la o franzelă mică, un pahar de ulei, 1-3 linguri de oţet (după gust), sare, piper (tot după gust), 6 căţei de usturoi (vreţi mai tare? puneţi o căpăţână întreagă).
Se înmoaie pâine-n apă rece, se stoarce. ................ Află pe Antena Satelor toate detaliile acestei delicioase retete romanesti.
Află pe Antena Satelor toate detaliile acestei delicioase retete romanesti.