Reţete de post din Bucovina. 3 mâncăruri delicioase

2 martie 2015   Rețete

Postul a început deja de o săptămână, iar noi încercăm să te ajutăm cu reţete care mai de care mai variate. Iată trei mâncăruri delicioase din reţete de post din Bucovina:

Reţete de post din Bucovina - Borş de sfeclă cu tăiţei

Ingrediente pentru borş de sfeclă cu tăiţei

2 cepe medii 2 morcovi 1 păstârnac ½ ţelină 1 ardei gras verde 3 sfecle micuţe ulei 1 legătură de pătrunjel 1/1 l borş 1 conservă bulion (mică) 2 cartofi 1 ceşcuţă de tăiţei de post sare 3 l apă

Mod de preparare pentru borş de sfeclă cu tăiţei

Cureţi legumele şi le tai după preferinţă. Căleşti în puţin ulei ceapa şi apoi adaugi şi morcovii. După câteva minute adaugi şi restul legumelor, puţină sare şi bulionul, amesteci bine şi acoperi cu 1,5 l de apă fierbinte (încălzită separat). Laşi să fiarbă 20 minute, după care pui în oală şi cartofii cartofii şi completezi cu restul de apă (tot fierbinte – 1,5 l). Sfecla dată prin răzătoare se adaugă şi ea după 10 minute şi, ulterior, borşul fiert separat. Mai potriveşti de sare şi laşi să dea câteva clocote. Când este gata, dai de pe foc şi adaugi pătrunjelul tăiat mărunt.

Reţete de post din Bucovina - Sarmale cu ciuperci

Ingrediente pentru sarmale cu ciuperci

700 g ciuperci

1,5 kg de varză

1 ceapă micuţă

100 g orez

bulion (după preferinţă)

cimbru

sare

piper

Mod de preparare pentru sarmale cu ciuperci

Cureţi şi tai mărunt ciupercile şi le căleşti în puţin ulei. Căleşti şi ceapa şi apoi o combini cu ciupercile. Pui şi orezul, cimbrul, bulionul, sarea şi piperul şi amesteci bine. Laşi să se călească un pic împreună apoi dai de pe foc. Cu amestecul obţinut umpli foile de varză şi faci sarmalele, pe care le pui la fiert. Laşi să fiarbă, iar spre sfârşit le poţi pune un pic şi la cuptor (20-30 minute).

Reţete de post din Bucovina - Clătite cu dulceaţă de vişine

Ingrediente pentru clătite cu dulceaţă de vişine

11 linguri cu vârf făină (albă, neagră, integrală)

750 ml de apă minerală, sifon sau bere

½ linguriţă sare

1 lingură coajă rasă de lămâie sau portocală

1 lingură ulei

dulceaţă de vişine

Mod de preparare pentru clătite cu dulceaţă de vişine

Sunt un dulce simplu de realizat şi tocmai de aceea sunt cunoscute peste tot. Etimologia cuvântului „a clăti“ este slavă, dar clătita se vinde oriunde în lume. Umplutura clătitelor

poate fi şi picantă. Spală oul, sparge-l într-un castron adânc (foto 1) şi cerne deasupra 2 linguri pline cu făină. Amestecă bine, subţiază cu lapte (foto 2), adaugă 2-3 linguri cu făină cernută şi omogenizează. Procedează astfel până termini lichidul şi făina. Adaugă sarea şi coaja rasă de lămâie sau portocală şi omogenizează.

Încinge tigaia, unge cu unt (sau cu ulei) mişcând tigaia, după care toarnă un polonic cu aluat (foto 3). Lasă clătita să se închege, întoarce-o folosind o spatulă de lemn sau o furculiţă (sau prin aruncare şi prindere din zbor) şi las-o să se rumenească. Scoate clătitele pe o farfurie. După 2-3 clătite mai unge tigaia, ca să nu se prindă aluatul.

Când ai terminat toate clătitele, umple-le cu dulceaţă de vişine, împătureşte-le sau rulează-le şi aşază-le pe un platou.

Mai multe