Roşii umplute cu spanac şi brânză
Dcă ai exclus carnea din dietă, poţi opta pentru combinaţia de legume şi brânzeturi. E sănătoasă şi foarte gustoasă, iar această reţetă este chiar dovada. Încearc-o şi tu!
Roşiile sunt delicioase în salate şi ideal ar fi să le mâncăm imediat ce au fost culese, deoarece conţin o cantitate importantă de vitamina C, care se degradează rapid la lumină şi căldură. Gătindu-le, vitamina C se pierde, însă nu e totul pierdut, dimpotrivă. Tomatele gătite conţin de trei ori mai mult licopen decât cele proaspete. Licopenul face parte din familia carotenoidelor şi reduce riscul de infarct sau de cancer de prostată.
Valoarea licopenului creşte atunci când alimentele care îl conţin sunt preparate termic, fiind ulterior mai uşor de absorbit în tractul digestiv. Cu alte cuvinte, cantitatea de licopen prezentă în produsele procesate este adesea mult mai mare decât cea a roşiilor proaspete.
Ingrediente
6 roşii medii
1 ceapă
1-2 căţei de usturoi
1 ou
300 g spanac congelat
2 ½ linguri smântână fermentată
1 lingură ulei de măsline
250 g brânză ricotta
150 g caşcaval ras
pătrunjel, pentru decor
sare
piper
Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Speli roşiile, tai capacele (pe care le păstrezi) şi le scobeşti miezul. Încingi uleiul şi sotezi ceapa tocată, usturoiul zdrobit şi spanacul decongelat, 7-10 minute, la foc mic. Stingi focul şi încorporezi smântâna, oul, ricotta, caşcavalul, apoi presari sare şi piper, după gust.
Umpli fiecare roşie cu compoziţia de spanac, aşezi capacele şi transferi roşiile într-o tavă unsă cu puţin ulei. Dai tava la cuptor 20-30 de minute, până ce caşcavalul s-a topit. Serveşti preparatul cald şi îl decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.
FOTO Shutterstock