Tăiţei de casă cu varză murată şi bacon. De ce e zeama de varză leac pentru mahmureală

17 februarie 2022   Rețete

În zona Ardealului, această reţetă este des întâlnită. Imperiul Austro-Ungar a influenţat şi gastronomia locală, de aceea varza murată este un ingredient foarte popular în zonă şi este folosită în diverse combinaţii. În plus, varza murată are multiple beneficii pentru sănătate, iar zeama de varză murată face minuni pentru mahmureală.

Ingrediente

200 g făină albă 

2 ouă mari 

2 linguri untură

500 g varză murată 

200 g bacon 

sare 

piper 

Baţi ouăle cu un praf de sare, adaugi făina şi începi să frămânţi. Când aluatul e omogen şi  nu se mai lipeşte de masă, îl laşi deoparte 20 de minute. Pe blatul de lucru presărat cu făină, întinzi o foaie de 2 mm grosime, o rulezi, apoi tai fâşii de 1 cm lăţime. Le laşi 30 de minute la zvântat, pe masă.

Între timp, toci varza şi o căleşti în untură, amestecând ocazional. Rumeneşti baconul într-o tigaie, îl adaugi pete varză, condimentezi cu piper şi ţii în continuare pe foc 10 minute. 

Fierbi tăiţeii în apă clocotită cu sare, aproximativ 3 minute, până se ridică la suprafaţă. Îi scurgi, îi pui peste varză, omogenizezi şi dai deoparte 5 minute, să se întrepătrundă aromele. Serveşti preparatul cald, decorat după preferinţă.

Varza murată: aliment-medicament, dar şi leac pentru mahmureală

Varza murată e la loc de cinste în multe gastronomii ale lumii, mai ales în Europa Centrală şi de Est. E acel ingredient mereu la îndemână în sezonul rece şi te scoate de fiecare dată din încurcătură. Varza murată (ca şi murăturile) este plină de probiotice şi vitamine. 500 g de varză mrată sunt echivalentul a 800 de pastile/suplimente cu probiotice, conform unor studii recente. 

Probioticele sunt acele bacterii bune care ajută digestia şi care te protejează de infecţii. Cea mai importantă componentă a verzei murate este acidul lactic, care, împreună cu vitaminele din complexul B, ajută la refacerea mucoasei deteriorate a intestinului. Zeama de varză are un efect pozitiv asupra florei intestinale (microbiomul), iar fibrele previn constipaţia. 

În plus, zeama de varză este un foarte bun remediu pentru mahmureală, deoarece conţine multă sare. Lichidul sărat provoacă sete, iar apa este primul lucru de care ai nevoie pentru a remedia deshidratarea ce urmează după ce ai consumat mult alcool.

FOTO Shutterstock

Mai multe