Tartă cu dovleac
Copt, mâncat ca atare sau băgat într-un aluat pentru tartă dovleacul rămâne, alături de citrice, preferatul anotimpului rece.
Ingrediente
Pentru aluat
300 g făină 150 g unt sau margarină 1 ou 1 praf de sare 1 linguriţă oţet
Pentru umplutură
800 g dovleac
300 g zahăr
1 linguriţă scorţişoară măcinată
1 praf nucşoară rasă
1 linguriţă ghimbir ras (opţional)
1 gălbenuş pentru uns
Cum se prepară
Se amestecă făina cu untul sau margarina, se adaugă apoi oul, praful de sare, oţetul şi se frământă până se obţine un aluat omogen. Se lasă la rece o oră.
Între timp, se taie dovleacul, se curăţă de seminţe, fibre şi coajă, se taie bucăţi şi se trece pe răzătoare. Se amestecă cu zahărul, scorţişoara, nucşoara, ghimbirul (opţional) şi se căleşte, amestecând permanent până scade toată zeama.
Se împarte aluatul în două şi se întinde în foi. Cu una dintre ele se tapetează forma de tartă pe interior, cu tot cu pereţii laterali. Se toarnă compoziţia de dovleac rece şi se acoperă cu cea de a doua foaie, lipind bine pe margini. Se înţeapă în mai multe locuri, pentru a elimina aburii formaţi în timpul coacerii. Se unge deasupra cu gălbenuş bătut şi se
coace circa 40 de minute.
sursa foto: Photoland