Tartă cu legume
În perioada Postului o tartă cu legume este foarte indicată atunci când ai musafiri, dar nu numai.
Ingrediente pentru tartă cu legume
Pentru aluat 500 g făină 150 ml apă 125 g unt 1 ou 1 pliculeţ praf de copt 1 praf de sare
1 fir de praz (partea albă)
1 morcov mare
1 broccoli mic
1 ardei gras roşu
5-6 măsline negre fără sâmburi
150 g caşcaval
1 lingură unt
2 linguri smântână
sare
piper
1 praf de nucşoară
Mod de preparare pentru tartă cu legume
Se mixează ingredientele menţionate pentru aluat şi se frământă apoi cu mâna, până se obţine un aluat omogen şi elastic. Se lasă să se odihnească 30 de minute la rece. Între timp, se taie prazul rondele subţiri, morcovul felii, ardeiul cuburi, iar broccoli se opăreşte trei minute, se strecoară şi se desface bucheţele. Se călesc uşor legumele în untul încins şi, după răcire, se condimentează cu sare, piper, nucşoară, după gust, se adaugă măslinele feliate şi se amestecă totul cu smântână.
Se întinde 3/4 din aluat în foaie, se tapetează cu ea interiorul unei forme rotunde, cu tot cu pereţii laterali, se presară caşcavalul şi se toarnă legumele pregătite pentru umplutură. Se acoperă cu altă foaie subţire făcută din aluatul rămas, se înţeapă în câteva locuri şi se introduce tarta cu legume în cuptorul bine încins pentru circa 40-50 de minute.