Tartă cu miere şi fulgi de migdale
De-abia aştept să savurez o felie din această tartă cu miere şi fulgi de migdale.
Ingrediente (6 porţii)
Pentru aluat
120g făină
150g zahăr pudră
50g miere
60g unt
2 linguri nucă măcinată
1 gălbenuş
2 linguri zeamă de portocală
coajă rasă de lămâie
Pentru umplutură
4-5 mere
100g stafide
2 linguri miere de albine
3 linguri zeamă de portocală
1 praf de scorţişoară
150g fulgi de migdale
1 lingură miez de nucă zdrobit
Mod de preparare: Amesteci făina cu zahărul, mierea, coaja de lămâie, untul tăiat bucăţele, nuca măcinată şi frămânţi cu degetele până obţii un amestec nisipos. Adaugi gălbenuşul, zeama de portocală şi frămânţi energic până obţii un aluat uniform şi elastic. Laşi aluatul la rece circa 30 de minute.
Cureţi patru mere de coajă şi seminţe, le tai cubuleţe, le stropeşti cu zeamă de portocală, adaugi mierea de albine, praful de scorţişoară, stafidele şi miezul de nucă zdrobit. Laşi totul să fiarbă, la foc mic, amestecând continuu, până începe să se îngroaşe.
Întinzi aluatul în foaie, tapetezi cu el forma de tartă, aşezi o folie de copt peste aluat, presari boabe de fasole pentru ca tarta să nu se deformeze la copt. O introduci la cuptor pentru 10-15 minute, apoi scoţi boabele de fasole şi folia de copt şi o mai laşi la cuptor încă 10 minute. După răcire, umpli tarta cu compoziţia de mere şi presari deasupra fulgii de migdale şi cubuleţele de măr.