Tartă cu praz şi afumătură

12 decembrie 2014   Rețete

Este că vorbim de o combinaţie de gusturi şi arome la care nu v-aţi fi aşteptat? Am putea spune că este chiar inedită, neobişnuită, dar cu siguranţă merită încercată.

Ce ai nevoie

Pentru aluat

150 g unt 300 g făină 2-3 linguri apă rece ½ linguriţă sare

Pentru umplutură

3 fire de praz (partea albă)

2 felii de costiţă afumată

200 ml smântână groasă

3-4 ouă

2-3 linguri lapte

100 g caşcaval ras

oregano

maghiran

busuioc

sare

piper

Cum se prepară

Se amestecă untul tăiat bucăţele cu făina până se formează un aluat nisipos. Se adaugă sarea şi câte puţină apă, frământând până se formează un aluat omogen şi elastic. Se înveleşte într-o folie alimentară şi se lasă la rece circa două ore.

Între timp, se taie costiţa şuviţe subţiri, se rumenesc uşor într-o tigaie neaderentă, apoi se scot deoparte. În grăsimea rămasă se sotează prazul tăiat rondele subţiri, apoi se lasă să se răcească.

Se întinde aluatul într-o foaie subţire cu care se tapetează o formă de tartă unsă şi tapetată cu făină. Se înţeapă în mai multe locuri cu furculiţa. Separat, se amestecă prazul şi costiţa cu ouăle bătute cu smântâna , caşcavalul ras şi laptele. Se asezonează, după gust, cu ierburi aromate, sare şi piper, apoi se toarnă în formă şi se coace, la foc potrivit, circa 45 de minute. Se serveşte caldă.

sursa foto: Shutterstock

Mai multe