Tartă în straturi cu gutui

16 octombrie 2015   Rețete

Schimbarea anotimpului aduce pe piaţă noi fructe pe care este indicat să le căutăm, pentru a profita de prospeţimea lor şi de vitaminele pe care ni le oferă. Un produs al acestui sezon este gutuia, un aliment aromat cunoscut şi ca fructul Afroditei. Tarta în straturi cu gutui este acel desert pe care îţi doreşti să-l prepari în fiecare toamnă.

Tartă în straturi cu gutui - Ingrediente

1 kg de gutui 175 g zahăr coaja şi zeama de la o lămâie 1 linguriţă scorţişoară 2 linguri de mălai 300 g nuci 350 ml apă

100 g făină

75 g zahăr

140 g unt

sare

Tartă în straturi cu gutui - Mod de preparare

Speli şi cureţi gutuile de coajă, cotoare şi de căsuţa cu seminţe. Le tai bucăţi mari şi le pui într-o cratiţă cu apă. Păstrezi câteva feliuţe pentru ornat. Acoperi cu un capac şi laşi la fiert o oră sau până când gutuile îşi schimbă culoarea şi s-au înmuiat. Le ţii la răcit, apoi le mixezi. Piureul obţinut îl treci printr-o sită şi îl pui într-o tigaie, la foc mic. Adaugi zahărul, coaja, zeama de lămâie şi scorţişoara. După 15 minute, amesteci mălaiul cu puţină apă şi îl torni în piure. Omogenizezi până se îngroaşă. Laşi la răcit.

Pentru aluat, amesteci făina, zahărul, un praf de sare şi le freci cu untul până obţii o cocă sfărâmicioasă. Într-un vas termorezistent, uns cu puţin unt, aşezi un strat de piure de gutui, un strat de miez de nucă şi ultimul strat de aluat sfărâmicios. Pui câteva felii de gutui deasupra. Laşi la cuptor, la 160 de grade, pentru 20-25 de minute sau până când firimiturile devin aurii. O poţi servi caldă.

Mai multe