Tarta sărată cu ton şi dovlecei

14 septembrie 2018   Rețete

Tarta sărată cu ton şi dovlecei este deosebit de gustoasă, plus că nu se face absolut deloc greu. Aluatul fraged, parţial integral, îi dă acestei tarte un gust rustic, minunat.

Tarta sărată cu ton şi dovlecei - ingrediente

Aluat fraged: 180 g făină albă de grâu 80 g făină integrală 80 g unt 70-80 ml apă foarte rece 1/2 linguriţă sare

1 conservă ton bucăţi în suc propriu (160 g)

250 g dovlecei zucchini raşi

40 g parmezan ras

200 ml smântână de gătit

2 oua medii

1 praz mic tocat mărunt (doar partea albă)

1 lingură pătrunjel tocat

sare după gust

piper proaspăt măcinat după gust

Tarta sărată cu ton şi dovlecei - preparare

Punem ambele tipuri de făina în robot, adăugăm sarea, untul rece de la frigider tăiat în cubuleţe mici şi acţionăm robotul la viteză medie.

Treptat adăugăm apa rece, iar când aluatul s-a compactat, stingem robotul.

Mutăm aluatul pe masa de lucru uşor pudrată cu făină şi îl frământăm cca 1 minut, până la omogenizare.

Învelim aluatul în folie de plastic şi îl punem în frigider pentru cca 30-45 minute.

Amestecăm într-un vas ouăle şi parmezanul ras. Adăugăm dovleceii raşi şi storşi bine (dovleceii zucchini nu se curăţă de coajă, se taie doar capetele şi se dau prin răzătoare), tonul scurs bine şi sfărâmat în bucaţele mai micuţe, prazul tocat mărunt şi pătrunjelul.

Amestecăm până la omogenizare, apoi adăugam smântâna şi amestecăm din nou. Adăugăm sare şi piper după gust.

Întindem aluatul fraged pe masa uşor pudrată cu făină, într-o foaie rotundă de cca 4-5 mm grosime. Îl aşezăm în forma tapetată cu unt şi făină şi decupăm marginile în exces.

Adăugăm umplutura peste aluat şi o nivelăm frumos.

Coacem tarta sărată în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35-40 de minute sau până când suprafaţa tartei este rumenită uniform.

Scoatem forma din cuptor, lăsam tarta sărată cu dovlecei şi ton să se răcească parţial în formă, apoi o extragem cu grijă şi o aşezăm pe un grătar.

Se poate servi caldă sau rece, este absolut minunată în ambele variante.

Sursa

Sursa

Mai multe