Ţelină pane
Ştiai că ţelina este bogată în magneziu, de aceea este de ajutor în ameliorarea stărilor de anxietate şi în momentele de stres? De asemenea, are proprietatea de a scădea nivelul de colesterol „rău“ din organism, datorită conţinutului de butilftalidă, compusul care îi dă şi gust ţelinei. Sucul preparat din rădăcină de ţelină este o excelentă sursă de vitaminele A, B, C, K, dar şi de potasiu, magneziu şi fosfor, fiind recomandat celor care suferă de anemie. Mai mult, ajută şi la eliminarea toxinelor din organism şi este util şi în curele de slăbire.
Ingrediente (3 porţii)
1 ţelină 1-2 ouă făină ulei sare piper
200 g iaurt
2 căţei usturoi
câteva fire de ceapă verde
sare
piper
2 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Cureţi şi speli ţelina, o tai în felii de maximum 1 cm grosime, o fierbi, cinci minute, în apă cu sare, apoi o scurgi şi o ţii la răcit. Dai feliile prin făină, prin ouăle bătute cu sare şi cu piper şi iar prin făină. Le prăjeşti în ulei încins, pe fiecare parte, trei-patru minute. Le scoţi pe şerveţele absorbante, ca să îndepărtezi surplusul de ulei.
Pentru sos, pui iaurtul la scurs cel puţin două ore. Zdrobeşti usturoiul, tai mărunt ceapa şi amesteci cu iaurtul. Potriveşti de sare şi piper, şi adaugi zeamă de lămâie după gust. Serveşti sosul alături de ţelina pane.