Terină rustică din carne de porc
Acest pate ţărănesc tradiţional din Franţa nu conţine ficat sau alte organe, ci doar carne de porc şi condimente. Este bun pentru un mic dejun consistent, iar avantajul e că poate fi păstrat la frigider peste o săptămână.
Ingrediente
1,5 kg pulpă sau spată de porc
50 g untură de porc
150 ml vin alb, sec
sare
piper
1-2 foi de dafin, opţional
Speli carnea de porc, o tai cuburi mai mari, presari sare, o pui într-un vas care se închide etanş şi o ţii la frigider peste noapte.
A doua zi, scurgi zeama lăsată şi pui carnea într-un vas de fontă sau întrun tuci, cu untura şi cu vinul. Condimentezi cu piper şi foi de dafin şi laşi să fiarbă la foc mic, sub capac, 2 ore, până ce carnea este gata.
Scurgi zeama (pe care o păstrezi), apoi pui bucăţile de carne în blender şi mixezi (nu trebuie să fie foarte fină). Amesteci pasta obţinută cu o parte din zeama păstrată, apoi o pui într-un vas de iena şi torni încă puţină zeamă, care, atunci când se va răci, va forma o peliculă protectoare.
Acoperi vasul şi dai la frigider minimum 24 de ore înainte de servire.
FOTO Shutterstock