Tom kha gai: supă thailandeză cu pui şi lapte de cocos
Nimic nu te încălzeşte mai bine într-o zi rece şi mohorâtă decât o supă caldă şi condimentată. Condimentele picante au efect şi vara, iar această supă tradiţională thailandeză reglează temperatura corpului chiar şi când e cald. Oricând ai mânca-o, e plină de gust şi arome exotice!
Ingrediente
400 g piept de pui dezosat
2 cm rădăcină ghimbir
1 ceapă
2-3 căţei de usturoi
1 ardei iute
1 tulpină lemongrass
2 linguri ulei de cocos
100 g ciuperci proaspete, după preferinţă
1 ardei gras verde
300 ml lapte de cocos
3 linguri de sos de peşte
sare
2 linguriţe zahăr brun
zeama de la 1 şi 1/2 lime
2 fire ceapă verde
coriandru proaspăt, pentru decor
ardei iute roşu, pentru decor
Cureţi şi speli ghimbirul, ceapa, tulpina de lemongrass, usturoiul şi ardeiul iute, le tai în bucăţi şi le pui într-un blender. Dacă nu doreşti ca supa să fie picantă, îndepărtezi seminţele şi nervurile de la ardei. Pasezi până obţii o pastă. Pui la încins uleiul într-o cratiţă şi torni pasta, cu un praf de are. O căleşti 2-3 minute la foc mare, amestecând în ea.
Adaugi pieptul de pui spălat şi tăiat fâşii, torni 1 litru de apă şi laşi să fiarbă 10 minute după ce dă în clocot. Pui ciupercile spălate şi feliate, ardeiul gras feliat, sosul de peşte, torni laptele de cocos şi mai fierbi 5 minute.
La final, pui zeama de lime, zahărul brun şi, dacă e cazul, mai adaugi sare, dar ţii cont de faptul că sosul de peşte este foarte sărat. Decorezi cu codiţe de ceapă verde, coriandru proaspăt şi, dacă doreşti, cu felii de ardei iute.
FOTO Shutterstock