Top 5 reţete cu mere

30 septembrie 2016   Rețete

Mărul, regele fructelor şi prietenul indiscutabil al sănătăţii, ţine doctorul la distanţă. Printre afecţiunile în care sunt recomandate scurte cure cu mere se numără anemie, afecţiuni hepatice, insomnie, insuficienţă renală sau afecţiuni intestinale. În bucătărie, merele sunt adevărat aur în diverse prăjituri. Din acest motiv, v-am pregătit un top 5 reţete cu mere, foarte gustoase şi simplu de preparat.

Top 5 reţete cu mere - Cea mai simplă reţetă de plăcintă cu mere

Ingrediente

Pentru aluat 2 ouă 250 g făină 2 linguri de zahăr pudră 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar 1 praf de sare 1 pachet de brânză de vaci 2 linguri de unt topit

500 g mere

1 praf de scorţişoară

1 mână de stafide

3-4 linguri de zahăr pudră

1 ou bătut pentru uns plăcinta

zahăr pudră

Mod de preparare

Pui într-un bol mare brânza de vaci bine scursă şi o amesteci. Adaugi ouăle unul câte unul, amestecând continuu. Pui făina în ploaie, frămânţi, adaugi bicarbonatul, zahărul pudră şi praful de sare. Frămânţi până obţii un aluat elastic. Pui făină pe o planşetă şi întinzi o foaie.

Cureţi merele de coajă, de căsuţa cu seminţe şi le tai feliuţe.

Pui o hârtie de copt într-o tavă de aragaz şi aşezi foaia de plăcintă. Aranjezi feliuţele de mere, adaugi stafidele, zahărul şi scorţişoara. Ungi, cu ajutorul unei pensule, foaia de plăcintă cu untul topit şi rulezi.

Ungi plăcinta cu un ou bătut şi dai la cuptorul încins. O ţii până se rumeneşte, apoi o scoţi şi presari zahăr pudră. O tai numai după ce se răcoreşte puţin.

Top 5 reţete cu mere - Ştrudel clasic cu mere

180 g făină

3 linguri ulei vegetal

80 ml apă călduţă

400 g mere

1 lingură migdale feliate

2 linguri migdale măcinate

1 linguriţă zahăr vanilat

2 linguri stafide

20 ml rom

30 g unt topit

1 praf condimente pentru turtă dulce

1 praf sare

Înmoi stafidele în rom. Pui făina şi un praf de sare pe suprafaţa de lucru din bucătărie, faci o adâncitură în mijloc şi torni uleiul şi apa. Folosindu-ţi mâinile, frămânţi un aluat elastic.

Pui aluatul într-un castron mare, îl acoperi cu un prosop de bucătărie şi îl laşi să stea într-un loc cald, aproximativ 25-30 de minute.

Încingi cuptorul, cureţi merele de coajă şi le scoţi cotoarele, apoi le tai în felii subţiri.

Amesteci într-un bol mare feliile de mere, migdalele feliate, zahărul vanilat, stafidele înmuiate şi un praf de condimente pentru turtă dulce.

Aşezi aluatul pe un prosop de bucătărie pudrat cu făină şi, folosind făcăleţul, întinzi aluatul cât poţi de mult. Apoi, cu mâinile, scoţi cu grijă aluatul, până obţii o foaie subţire ca hârtia.

Distribui uniform migdalele măcinate pe aluatul de ştrudel, apoi torni amestecul de mere pe partea de jos a ştrudelului.

Folosind un prosop de bucătărie, împătureşti cu grijă aluatul pentru a cuprinde tot amestecul de mere şi stafide.

După ce ai împăturit ştrudelul, îl ungi cu puţin ulei topit. Repeţi acest procedeu până când tot ştrudelul este pregătit. Tai excesul de aluat de pe marginile strudelului. Te asiguri că îmbinarea este cu faţa în jos şi foloseşti un prosop pentru a aşeza ştrudelul într-o tavă potrivită.

Stropeşti ştrudelul cu untul topit, îl dai imediat la cuptorul încins, în prealabil, aproximativ 20-25 de minute, până se rumeneşte frumos. Pudrezi acest ştrudel clasic cu mere cu puţin zahăr pudră şi îl serveşti cald sau la temperatura camerei.

Top 5 reţete cu mere - Plăcintă cu iaurt şi mere

Ingrediente (1 tavă)

250 g făină

150 g unt

1 kg mere

3 ouă

1 pahar lapte

400 g iaurt gras

10 linguri rase de zahăr

1 linguriţă bicarbonat de sodiu

1 linguriţă oţet

15 ml esenţă de vanilie

50 g stafide

scorţişoară

2 pliculeţe de zahăr pudră vanilat

sare

Mod de preparare

Faci aluatul din făină, untul rupt bucăţi, ouă, lapte, zahăr şi bicarbonatul stins în oţet şi sare. Îl frămânţi 15 minute, apoi îl laşi la odihnit o jumătate de oră. Razi merele, le scurgi de zeamă, le amesteci cu iaurt şi esenţă de vanilie, apoi le dai deoparte.

Aşezi într-o tavă de mărime medie hârtie de copt, tai aluatul în două şi întinzi cu sucitorul două foi egale. Pui una în tavă, peste care torni compoziţia de mere, stafidele şi presari scorţişoară. Deasupra aşezi cealaltă foaie şi dai la cuptorul preîncălzit, aproximativ 35 de minute, la foc potrivit. Când s-a rumenit, o laşi să se răcească şi decorezi plăcinta cu zahăr pudră vanilat.

Top 5 reţete cu mere - Prăjitură cu cremă de brânză şi mere

1/2 cană unt, moale

1/2 cană zahăr brun

1/4 cană zahăr alb

1 ou

1/4 cană ulei

1/2 linguriţă esenţă vanilie

1 1/2 cană făină

1/2 linguriţă bicarbonat

1/2 linguriţă praf de copt

sare

1 linguriţă scorţişoară

1 1/2 cană mere tăiate mic

250 g cremă de brânză moale

1 linguriţă esenţă vanilie

3 linguri zahăr alb

3/4 cană zahăr alb

1/4 cană zahăr brun

1/2 cană făină

1 lingurişă scorţişoară

1/2 linguriţă praf de copt

un praf de sare

6 linguri unt rece

Încingi cuptorul şi ungi cu puţină grăsime o tavă pătrată. Combini untul cu ambele feluri de zahăr (pentru aluat) şi mixezi până devine pufos. Adaugi oul, uleiul şi esenţa de vanilie şi amesteci. Presari şi încorporezi făina, praful de copt, bicarbonatul, sare şi scorţişoara în compoziţia de unt. Amesteci bine, apoi adaugi merele şi aşezi aluatul în tava pregătită.

Amesteci crema de brânză, zahărul şi esenţa de vanilie pentru stratul cu cremă de brânză şi întinzi uniform peste aluat.

Pentru aluatul sfărâmicios, amesteci toate ingredientele cu mâna pnâ se combină bine. Presari peste crema de brânză. Laşi la cuptor 45 de minute sau până devine arămie.

Poate fi păstrată în frigider.

Top 5 reţete cu mere - Tartă rustică

Ingrediente

150 de grame de zahăr

100 de ml de ulei de struguri sau arahide

200 de grame de făină

100 de ml de lapte

4 mere mai mari

3 ouă potrivite

75 de grame de stafide

75 de grame de alune de pădure

1 plic de praf de copt

1 linguriţă de scorţişoară

2 linguriţe de suc de lămâie

un praf de sare

Mod de preparare

Se ia un castron mai mare, se pun ouăle şi se mixează cu zahărul câteva minute, apoi se adaugă treptat laptele şi uleiul. Se amestecă bine cu mixerul. Făina se cerne şi se pune treptat, în ploaie, peste amestecul cu ouă.

Merele se curăţă de coajă şi de sâmburi, apoi se taie în feliuţe subţiri. Apoi, se adaugă la aluat, împreună cu stafidele, scorţişoara şi praful de sare. Stafidele se pot ţine puţin în rom. Alunele de pădure se pun la foc potrivit într-o tigaie antiaderentă, fără să fie unsă şi se lasă la prăjit pentru 3-4 minute. Se amestecă mereu în timp ce se prăjesc.

Când sunt gata, se lasă la răcit puţin, se taie bucăţi potrivite şi se pun şi ele în aluat. Plicul de praf de copt se stinge cu 2 linguriţe de suc de lămâie, apoi se pune în aluat. Se pregăteşte o tavă de copt pentru tartă, de preferat rotundă.

Se ia o bucată de hârtie de copt, se trece rapid printr-un jet de apă rece, se stoarce cât se poate de bine, se pune în forma de tartă, apoi se toarnă aluatul peste ea. Tarta se pune timp de 40-50 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Tarta de mere se serveşte caldă, pudrată cu zahăr, alături de două linguri de îngheţată de vanilie. Este perfectă!

Poftă bună!

Plăcintă de mere. Reţetă americană

Plăcintă de mere. Reţetă americană

Tartă cu mere

Tartă cu mere

Sufleu de mere

Sufleu de mere

Minitarte cu cremă de vanilie şi mere

Minitarte cu cremă de vanilie şi mere

Mai multe