Tort caramel de îngheţată
Ştiai că reţeta „laptelui îngheţat“ a fost adusă de Marco Polo din China în Italia şi că deliciosul desert a intrat în Franţa odată cu căsătoria Caterinei de Medici cu Henric al II-ea?
Ingrediente
200 g ciocolată albă 300 g smântână grasă 500 ml lapte 4 gălbenuşuri 150 g zahăr tos seminţele de la o păstaie de vanilie
Pentru caramel
200 g zahăr brut
30 ml apă
200 ml lapte
25 g unt
300 ml smântână grasă
1 kg îngheţată albă
Rupi ciocolata şi o topeşti, la foc mic, în laptele cald. Ai grijă să nu clocotească.
Separat, amesteci gălbenuşurile cu zahărul şi seminţele de vanilie până când ouăle se albesc. Combini compoziţia de ouă cu laptele cald şi laşi la răcit.
Baţi smântâna spumă tare şi o încorporezi uşor, de sus în jos, în amestecul de îngheţată. Dai la congelator pentru o oră.
Scoţi şi baţi îngheţata cu un tel sau cu un blender şi o dai din nou la congelator.
Din aceste ingrediente o să-ţi iasă aproximativ 1 kg de îngheţată.
Pui la foc apa cu zahărul şi laşi până se face caramel. În timpul ăsta nu amesteci. Adaugi pe rând, amestecând continuu, laptele, untul şi smântâna. Laşi până se face caramelul.
Scoţi îngheţata pe care ai ţinut-o la congelator (opreşti puţină pentru ornat) şi o amesteci cu caramelul. Pui într-o formă de tort cu fund detaşabil şi dai la congelator. Poţi orna cu caramel sau caramele, după gust.