Tort cu mandarine şi ciocolată albă
Iubitorii de ciocolată albă şi fructe se pot bucura oricând de acest tort delicios, răcoros şi savuros. Este tortul potrivit pentru ocazii speciale sau atunci când ai poftă de ceva dulce, dar echilibrat la gust.
Ingrediente Tort cu mandarine şi ciocolată albă:
Pentru blat: - 6 ouă - 6 linguri zahăr - 5-6 linguri făină albă (în funcţie de cât de mari sunt ouăle) - 1 lingură cu vârf cacao - 1 esenţă vanilie - 2 linguri cu vârf ciocolată amăruie rasă - Coaja de la 1 lămâie Pentru crema de mandarine: - 175 g mandarine curăţate sau 3 conserve de mandarine (cum sunt şi cele cu ananas) - 3 linguri zahăr pudră - 200 ml frişcă lichidă - ¾ dintr-un plic gelatină granule Pentru crema ciocolată albă: - 250 g ciocolată albă - 200 ml frişcă - 3 linguri zahăr pudră - 250 ml frişcă lichidă - Un sfert dintr-un plic gelatină granule
Mod de preparare Tort cu mandarine şi ciocolată albă:
Făina se cerne alături de cacao ca să iasă mai afânat. Apoi ouăle se separă şi albuşurile se bat bine cu un praf de sare. Gălbenuşurile se freacă şi mai bine cu zahărul până se obţine o pastă spumoasă de culoare deschisă.
Peste gălbenuşuri se pun cacao şi făina cernute, ciocolata răzuită şi coaja de lămâie. Se pune o treime din albuşurile spumă, se amestecă bine până la omogenizare. Se amestecă cu o lingură de lemn, de sus în jos, foarte uşor.
Forma de tort de umezeşte cu apă, se pune deasupra hârtie de copt şi se lasă la cuptorul preîncălzit în jur de 30 de minute. După ce se coace blatul, se lasă la răcit.
Pentru crema de mandarine, trebuie scurse bine fructele de sirop. Apoi frişca se bate spumă împreună cu zahărul pudră. După ce s-au scurs bine, mandarinele se bat bine cu mixerul sau blenderul şi se adaugă în frişcă.
Gelatina se dezleagă cu puţină apă rece şi se pune pe foc sau la cuptorul cu microunde până se topeşte şi se pune în crema de mandarine.
Pentru crema de ciocolată albă, se topeşte frişca lichidă cu ciocolata la foc mic. Se lasă la răcit bine, de altfel, este mai bine să fie făcută cu o zi înainte să stea la rece mai mult. Frişca se bate cu zahărul pudră şi se pudrează apoi şi ciocolata albă. Se amestecă bine şi se adaugă şi gelatina desfăcută ca la crema de mandarine.
După ce s-a răcit, blatul se taie în trei părţi egale. Se pregăteşte un sirop pentru blat, din sucul de mandarine, la care se adaugă 4 linguri de zahăr şi 150 de ml de apă. Se topeşte la foc mic şi se lasă la răcit înainte de însiropare.
Se trece la ambalat tortul, se ia un platou, se pune un blat însiropat apoi crema albă, apoi alt blat însiropat, apoi crema de mandarine şi ultimul blat care se ornează după preferinţele fiecăruia. Dacă cremele sunt prea fluide se folosesc inele de tort. Se ornează după ce s-a răcit bine şi este compact. Poftă bună!