Tort cu mousse de ciocolată şi vişine
Pentru deserturile din care nu lipseşte ciocolata, poţi servi un pahar de vin roşu dulce. Dacă îţi doreşti un vin de calitate superioară, ai grijă ca gradul de alcoolizare să fie mai mare de 10%.
Ingrediente
Pentru blat
- 85 g ciocolată neagră
- 60 ml apă fierbinte
- 40 g cacao
- 150 g zahăr
- 120 g unt
- 2 ouă
- 2 gălbenuşuri
- 100 g făină
- 1 praf de sare
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 150 ml compot de vişine
Pentru cremă
- 5 g gelatină
- 170 g ciocolată neagră
- 50 g zahăr
- 500 ml smântână de frişcă
- 100 g vişine din compot
Pentru glazură
- 150 ml smântână lichidă
- 100 g ciocolată neagră
Mod de preparare
Dai drumul la cuptor la 180 ̊C şi tapetezi o formă de tort cu inel detaşabil. Pentru blat, torni apa fierbinte peste ciocolata ruptă şi amesteci până se topeşte. Adaugi cacaua, apoi încorporezi 50 g de zahăr şi omogenizezi. Separat, mixezi untul cu restul de zahăr până capătă o consistenţă cremoasă. Adaugi ouăle şi gălbenuşurile, unul câte unul, apoi zahărul vanilat şi crema de ciocolată. După ce s-au omogenizat, pui făina amestecată cu sarea. Torni compoziţia în formă şi o dai la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu. Laşi blatul să se răcească în formă.
Pentru cremă, hidratezi gelatina 10 minute în 50 ml de apă rece. Combini ciocolata cu zahărul şi cu 200 ml de frişcă şi le aşezi pe baie de aburi. Amesteci constant până se omogenizează, apoi dai deoparte şi, când e călduţă, încorporezi gelatina hidratată. Mixezi restul de smântână până se întăreşte. Adaugi frişca în crema de ciocolată şi amesteci încet, cât să se omogenizeze.
Însiropezi blatul cu compot de vişine, apoi pui un strat de cremă de ciocolată, unul de vişine, fără sâmburi, şi un alt strat de cremă. Nivelezi şi dai tortul la frigider cel puţin 2 ore.
Pentru glazură, topeşti ciocolata cu smântâna lichidă, o laşi la răcorit şi o torni peste tortul rece. O nivelezi şi-l dai din nou la frigider. Decorezi după imaginaţie.
Poftă bună!
FOTO Shutterstock.com
Încearcă şi reţeta de Pateuri cu gem de vişine.