Tort de ciocolată cu fructe de pădure şi mascarpone
Dacă te-ai săturat de tiramisù şi vrei să foloseşti brânza mascarpone şi la altceva, iată un tort special, care îmbină arome excelente şi echilibrate de ciocolată, cremă de mascarpone şi fructe de pădure.
Ingrediente Tort de ciocolată cu fructe de pădure şi mascarpone:
Pentru blat: - 250 ml iaurt - 3 ouă - 250 g zahăr - 90 g cacao - 250 g făină - 100 ml ulei - 250 ml cafea sau cappuccino fierbinte - 2 linguriţe praf de copt - 1 linguriţă de sare - 1 linguriţă extract esenţă vanilie - 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 200 g ciocolată albă
- 300 ml smântână de frişcă
- 250 g mascarpone
- 300 g fructe de pădure proaspete sau congelate
- 1 lingură apă rece
- 3 linguri zahăr
- 1 lingură amidon
Mod de preparare Tort de ciocolată cu fructe de pădure şi mascarpone:
Înainte de a începe, scoate toate ingredientele şi lasă-le la temperatura camerei pentru o oră. Blatul se face în 3 forme mici de tort (21 cm), se coc toate odată sau pe rând. Se lasă cuptorul la pre încălzit şi se prepară blaturile.
Se bat ouăle bine cu un tel într-un castron mai mare. Se adaugă peste ouă treptat iaurtul, uleiul şi esenţa de vanilie. Cacao, care ar fi de preferat să fie extra neagră, zahărul, făina cernută o dată înainte, sarea, bicarbonatul şi praful de copt se amestecă într-un bol mare. Apoi peste ele se toarnă prima compoziţie. La sfârşit se adaugă treptat cafeaua sau cappuccino fierbinte. Se lasă la 180 de grade maxim 30 de minute, se scot şi se lasă la răcit.
Crema de mascarpone se face după cum urmează: ciocolata albă şi smântâna de frişcă se pun la topit la foc mic şi se amestecă continuu până se omogenizează. Se lasă la răcit o oră într-un loc răcoros, apoi se bagă la frigider sau congelator să se răcească şi mai bine. Când e foarte rece, se mixează până ia o textură spumoasă şi fină.
Apoi, se ia brânza mascarpone la temperatura camerei şi se mixează până devine foarte spumoasă. Se adaugă peste ea crema de ciocolată albă şi frişcă şi se mai lasă la rece 1 oră.
În acest timp se face crema de fructe de pădure. Acestea se pun împreună cu zahărul la foc mic timp de 5 minute. Se desface şi amidonul cu lingura de apă rece şi se pune la fiert peste fructe încă 2-3 minute. Se ia de pe focşi se lasă la răcit.
Când sunt toate gata, reci şi uşor de manevrat, se poate ambala şi tortul. Se pune primul blat pe un platou pe o lingură de cremă albă să se fixeze bine. Blatul se unge cu crema de mascarpone şi se adaugă deasupra 2-3 linguri de cremă de fructe de pădure. Se procedează la fel cu toate blaturile, iar la sfârşit se îmbracă tortul în cremă de mascarpone şi se ornează cu fructe de pădure, fulgi de ciocolată neagră sau albă, bomboane de ciocolată sau fulgi de cocos.
De precizat că nu este neapărat să faci cremă din fructele de pădure. Ele se pot pune în tort proaspete, lăsate la scurs înainte. Este un tort special, delicios şi excelent pentru orice ocazie. Poftă bună!