Tort de frişcă cu afine
Ştim că vă bucuraţi datorită cantităţii de frişcă, absolut apetisantă şi răcoritoare pentru acest sezon. Aşa că vă propunem o felie dintr-un delicios tort de frişcă cu afine pe care să-l savurezi cu cei mai dragi prieteni.
Tort de frişcă cu afine - Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 6 ouă 8 linguri zahăr 4 linguri apă 6 linguri ulei 8 linguri făină 1 vârf cuţit praf de copt
Pentru umplutură
500 ml smântână pentru frişcă
250 g zahăr
1 plic întăritor pentru frişcă
250 g afine
fulgi de migdale, pentru decor
Pentru sirop
100 ml apă
2 linguri zahăr
1 linguriţă esenţă de rom
Tort de frişcă cu afine - Mod de preparare
Pentru blat, separi ouăle şi baţi albuşurile spumă tare. Adaugi treptat zahărul, alternativ cu apa şi mixezi până se încorporează. Pui gălbenuşurile, unul câte unul, uleiul, iar la final adaugi făina amestecată cu praful de copt, încorporând uşor cu o spatulă. Pui compoziţia într-o formă rotundă de tort şi o dai la cuptorul bine încins, până trece testul scobitorii. După ce s-a răcorit puţin, scoţi blatul din tavă şi-l laşi la răcit.
Între timp, speli afinele şi le laşi la scurs. Baţi smântâna cu zahărul şi întăritorul de frişcă şi o dai la rece. Pui la fiert apa cu zahărul şi laşi până când se dizolvă complet. Amesteci până scade puţin, torni esenţa de rom şi dai deoparte. Laşi să se răcorească.
Tai blatul de tort în jumătate. Însiropezi prima felie, întinzi un strat de frişcă şi din loc în loc presari afine. Aşezi jumătatea rămasă de blat, o însiropezi, pui frişcă şi afine. Ornezi tortul cu frişcă şi afine, iar pe laterală şi pe deasupra presari fulgi de migdale. Dai tortul la rece peste noapte.