Tort Doboş cu cremă de vanilie
Tortul Doboş este unul dintre cele mai bune torturi clasice ale bucătăriei ungureşti, dar trebuie preparat după reţeta lui Doboş Jozsef, cel care a inventat deliciosul tort. Tortul a fost prezentat la expoziţia din Budapesta la 1885 şi a fost gustat de Împăratul Franz Josef I şi de consoarta acestuia, Sissi. De atunci, tortul a devenit celebru în toată lumea, căci este realizat după o reţetă fină şi foarte elegantă, fiind prezentat cu delicioasa glazură crocantă de zahăr ars.
Ingrediente Tort Doboş cu cremă de vanilie:
Pentru blaturi:
- 6 ouă
- 100 de grame de zahăr pudră
- 100 de grame de făină
- 30 de grame de unt topit
Pentru crema de vanilie:
- 4 ouă
- Un praf de sare
- 200 de grame de zahăr pudră
- 270 de grame de unt
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 plic budincă de vanilie
- 200 de grame de ciocolată albă
Pentru ornat:
- Zahăr tos
Mod de preparare Tort Doboş cu cremă de vanilie:
Pentru foi se separă albuşurile de gălbenuşurile, apoi se bat albuşurile bine de tot cu 50 de grame din zahărul pudră. Separat, se bat şi gălbenuşurile cu restul de 50 de grame de zahăr pudră. Apoi, se amestecă încet cele două compoziţii de ou, se adaugă untul topit şi răcit şi făina şi se amestecă cu grijă.
Apoi, pe o hârtie de copt se face un cerc cu diametrul de 22 de cm. Compoziţia obţinută pentru blat se pune pe suprafaţa cercului, cu mare grijă, pentru că aveţi nevoie de 6 foi. Când se întind foile, se lasă marginile mai groase, căci acestea tind să se rumenească pe margini mai întâi. Foile nu se coc mai mult de 10-11 minute la temperatura de 160 de grade.
Pentru cremă se bat bine cele 4 ouă cu zahărul pudră şi cel vanilat, apoi se fierbe crema pe baie de aburi. Când s-a îngroşat puţin, se ia de pe foc şi se mai bate bine cu mâna sau cu mixerul, până se răceşte.
Apoi, ciocolata albă se topeşte pe baie de aburi, se amestecă din când în când cu atenţie şi apoi se adaugă la compoziţia de ouă. Se amestecă bine până se omogenizează. Untul se bate cu mixerul până devine cremă. Apoi se adaugă, treptat, budinca de vanilie făcută conform instrucţiunilor de pe plic şi compoziţia de ouă. Aceasta din urmă se pune încet, lingură cu lingură. Crema se pune la frigider să se întărească bine, pentru a fi mai uşor de manevrat.
Pentru ornare se topeşte zahărul într-o cratiţă sau tigaie mică până se formează zahărul ars. Se amestecă doar la final. Culoarea trebuie să fie nici blondă, nici brună, ci între. Pe cel mai arătos blat se întinde rapid compoziţia de zahăr ars cu un cuţit cu lama lungă, apoi se crestează pentru a putea fi tăiat tortul. Cuţitul să fie uns cu unt şi să se cresteze repede în 12 felii, până nu se întăreşte.
Apoi, se trece la montarea tortului. Se unge fiecare foaie cu crema de vanilie, în aşa fel încât să rămână şi pentru ornat. La final se pune şi blatul feliat în cele 12 părţi, cu grijă. Se serveşte rece. Poftă bună!