Tort Victoria cu dulceaţă de căpşuni şi frişcă
Tortul Victoria (Victoria Sponge Cake) a fost numit astfel după Regina Victoria a Marii Britanii (1819 – 1901). Această prăjitură constând dintr-un pandişpan foarte pufos, cu frişcă şi gem de căpşuni, era tăiat în miniporţii, pentru a putea fi mâncat mai uşor. Încă din acele vremuri, este unul dintre preparatele nelipsite de la Ceaiul de la ora 5.
Ingrediente
Pentru blat:
4 ouă
300 g zahăr
150 ml apă
300 g făină
70 g unt
10 g praf de copt
Pentru cremă:
500 ml smântână pentru frişcă (35% grăsime)
200 g mascarpone
100 g iaurt grecesc (10% grăsime)
150 g zahăr pudră
400 g dulceaţă de căpşuni
zahăr pudră, pentru decor
Faci un sirop din apă cu zahăr, iar după ce dă în clocot îl fierbi 5 minute. Pui ouăle într-un bol adânc şi mixezi la viteză mare 2-3 minute, apoi începi să torni în fir subţire siropul. Când compoziţia şi-a triplat volumul, pui făina combinată cu praful de copt şi amesteci cu mişcări uşoare, de jos în sus, cu o spatulă de silicon. Încorporezi untul topit şi răcit, apoi torni aluatul într-o tavă de tort cu inel detaşabil.
Dai la cuptorul preîncălzit şi coci 10 minute la 180 °C, apoi 25-30 de minute la 160 °C, până trece testul scobitorii. Scoţi blatul din formă, îl laşi să se răcească şi îl tai în 4 felii.
Mixezi smântâna pentru frişcă cu mascarpone şi zahărul pudră, iar când compoziţia e fină şi cremoasă adaugi iaurtul şi amesteci uşor, cu o spatulă. Asamblezi tortul, alternând o felie de blat, un strat de gem de căpşuni şi un strat de cremă. Închei cu o felie de blat şi dai tortul la frigider minimum 4 ore înainte de servire. Îl pudrezi cu zahăr şi îl decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock