Murături asortate
Dacă nu te-ai pregătit pentru iarnă şi îţi doreşti să pregăteşti nişte borcane cu murături, încearcă această reţetă de murături asortate. Sunt gata imediat şi le vei savura cu plăcere la iarnă.
- 2 kg castraveţi
- ½ kg morcovi
- 1 conopidă mare
- 1 rădăcină ţelină cu tije şi frunze
- 5 gogoşari
- 4 l apă
- 150 ml oţet
- 4 linguri sare grunjoasă
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriţă boabe de piper
- 2 linguriţe boabe de muştar
- 2 rădăcini hrean
- 2 ardei iuţi
- frunze de dafin
Speli bine toate legumele. Tai bucăţi gogoşarii şi le îndepărtezi seminţele şi nervurile. Desfaci bucheţele conopida, tai morcovii bastonaşe şi feliezi ardeii iuţi. Separi ţelina de frunze, cureţi rădăcina şi o tai felii. Cureţi hreanul şi îl tai bastonaşe.
În borcane mai mari, aşezi castraveţii şi pui din loc în loc conopidă,
gogoşari, morcovi, ardei iute, felii şi tije de ţelină, boabe de piper şi de muştar, bucăţi de hrean şi frunze de dafin.
Combini oţetul cu apa, adaugi sarea şi zahărul şi dai într-un clocot. Când se mai răceşte, torni soluţia în borcane pe care le sigilezi. Laşi la murat 3-4 săptămâni înainte de a le consuma.