Nu mai arunca niciodată frunzele ridichilor. Ce poți face din ele
Crocante și picante, ridichile sunt considerate o trufanda de primăvară. Le consumăm cu plăcere, simple sau în diverse preparate, dar cei mai mulți aruncă frunzele, care, la rândul lor, sunt o adevărată „bombă“ de gust și nutrienți.
Frunzele de ridichi de lună conţin vitaminele A, B1, B2, vitamina C, sunt depurative şi antitoxice, un foarte bun detoxifiant pentru organism după lunile de iarnă. Cantitatea de vitamina C din frunze este de șase ori mai mare decât cea din ridiche. În plus, consumul lor ajută la refacerea florei intestinale şi fortifică sistemul imunitar slăbit. De asemenea, au un efect benefic în cazul afecţiunilor pulmonare, sughiţului, indigestiilor, diareei sau durerilor în gât.
Dacă sunt tinere, le puteţi consuma crude, în salate, iar pe cele mai aspre le puteţi fierbe. Sunt delicioase în ciorbe şi tocăniţe, de asemenea, din ele se prepară o supă cremă de post foarte gustoasă.
Supă cremă din frunză de ridichi FOTO Shutterstock
Ingrediente
frunzele de la 5-6 legături de ridichi
1 cartof alb, mare
2 legături de ceapă verde
2-3 linguri ulei de măsline
1 l supă de legume sau apă
sare, după gust
piper, după gust
Pentru servit:
5-6 ridichi
½ legătură pătrunjel verde
2 linguri mix de semințe: semințe de susan, de floarea-soarelui, de dovleac
Tai frunzele ridichilor, le arunci pe cele bătrâne sau ofilite și le speli bine în câteva ape reci. Le dai deoparte. Cureți ceapa verde, o speli și o tai mărunt.
Pui uleiul la încins într-o cratiță antiaderentă, adaugi ceapa și o călești 2-3 minute, la foc mediu, până ce devine sticloasă. Adaugi cartoful curățat și tăiat cuburi, asezonezi cu sare şi piper, după gust torni supa sau apa şi laşi să fiarbă sub capac 15 minute.
Pui frunzele de ridichi și mai lași pe foc mediu aproximativ 5 minute, până ce s-au fiert. Pasezi supa cu un blender vertical, până când devine mătăsoasă. O lași la răcorit și o servești cu felii de ridichi, decorată cu semințe și cu pătrunjel proaspăt tocat.