Bucate şi poveşti moldoveneşti plus o reţetă celebră: Căciula lui Guguţă
Bucătăria din Republica Moldova, are, cum era firesc, influenţe pe care le regăsim în toată zona Balcanică, zonă marcată de-a lungul timpului de multe migraţii şi cuceriri. Ea are multe preparate în comun cu bucătăria românească, dar şi multe influenţe din bucătăria rusă.
Acestea din urmă se reflectă în ingredientele des folosite în gastronomia basarabeană: ciorbele iau forma borşului rusesc, multe variante incluzând sfecla roşie, smântâna este aproape nelipsită ca „acompaniament“ la diverse preparate, la fel şi maioneza, în multe salate.
Cristina Ioniţă, bucătar la restaurantul La Plăcinte, din Bucureşti, a realizat pentru cititorii „Click!Poftă bună!“ trei preparate specifice din Republica Moldova.
Influenţe ruseşti
Colţunaşii ruseşti, numiţi pelmeni, sunt una dintre mâncărurile-emblemă, la fel şi ciorba soleanca, despre legenda spune că a fost inventată de o gospodină care transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile de la masa de Sărbători.
Şi minorităţile din Republica Moldova au mâncăruri tradiţionale: în Est, ucrainenii mănâncă borş, în Sud, găgăuzii pregătesc shorpa, o supă de oaie foarte condimentată, iar în comunităţile ruseşti se gătesc pelmeni.
Bucătăria basarabeană pune accent pe preparatele din carne, carne afumată şi mezeluri, peşte marinat, dar include şi feluri de mâncare care combină diverse legume: roşii, ardei gras, vinete, varză, fasole, ceapă, usturoi, praz.
De asemenea, moldovenii sunt renumiţi pentru vinurile lor, cu soiuri precum Fetească Neagră, Rara Neagră şi Sauvignon Blanc. În ţară există multe podgorii şi crame renumite, însă viţa de vie este cultivată şi în foarte multe gospodării.
Cuşma lui Guguţă
Cuşma sau Căciula lui Guguţă este un desert foarte popular în Republica Moldova. Numele provine din folclorul moldovenesc, care spune povestea ciobanului Guguţă. Acesta avea o căciulă din blană de miel, dar îşi dorea una uriaşă, care să-i cuprindă pe toţi oamenii din satul său, astfel încât nimeni să nu mai îngheţe.
Ingrediente
- 3 ouă
- 3 linguri zahăr
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- 3 linguri ulei
- 1 praf de sare
- 250 g făină
- 200 ml lapte
- 50 ml apă minerală
Pentru umplut
- 250 g vişine fără sâmburi (proaspete, congelate sau din compot)
Pentru cremă
- 250 g mascarpone
- 200 g frişcă bătută
Pentru decor
- 150 g ciocolată neagră
Laşi vişinele la decongelat, dacă foloseşti fructe congelate.
Pentru clătite, pui ouăle într-un bol adânc şi le mixezi cu un praf de sare. Adaugi zahărul si esenţa de vanilie şi mixezi iar, până ce compoziţia îşi dublează volumul şi se albeşte. Încorporezi 1 lingură de ulei şi făina cernută, apoi adaugi laptele şi apa minerală, continuând să amesteci până ce obţii un aluat şubţire, fără cocoloaşe.
Coci clătitele într-o tigaie antiaderentă, ungând tigaia cu puţin ulei de fiecare dată când pui din compoziţia de mai sus. Laşi clătitele la răcorit, apoi le umpli cu vişinele scurse.
Mixezi frişca cu mascarpone, apoi aranjezi clătitele: pui un strat de clătite, un strat de cremă, continuând, astfel încât să obţii o formă de piramidă, iar ultimul strat să fie de cremă.
Decorezi căciula lui Guguţă cu ciocolată rasă.
Reţetă oferită de Cristina Ioniţă, bucătar la restaurantul La Plăcinte, din Bucureşti.
FOTO: La Plăcinte