Melcișori cu urzici

29 martie 2022   Rețete

Considerată una dintre cele mai „neprietenoase“ plante din natură, urzica esteun adevărat aliment-medicament. Urzica proaspătă este bogată în acid formic, o substanţă iritantă care dă caracterul agresiv al perişorilor de pe frunze şi tulpini. Prin fierbere, substanţele iritante sunt distruse, iar proprietatea de urzicare dispare, astfel că urzicile pot fi consumate doar după ce au fost preparate termic.

Această plantă are numeroase beneficii pentru organism: combte predispoziţia la răceli şi afecţiunile artritice şi reumatice. De asemenea, are un rol diuretic și ajută corpul să elimine toxinele.

Mâncarea de urzici este foarte populară în România, dar există tot felul de rețete care merită încercate, precum acești melcișori, potriviți pentru o gustare sau pentru micul dejun.

Melcișori cu urzici FOTO Shutterstock

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g făină

150 ml apă

15 g drojdie proaspătă

1 linguriță zahăr

1/2 linguriță sare

2 linguri ulei de măsline

Pentru umplutură:

500 g urzici

1 legătură ceapă verde

2 linguri ulei

1 ou

50 g parmezan ras

sare

piper

Dizolvi drojdia în apa călduță, adaugi sarea, zahărul, uleiul de măsline, făina și omogenizezi. Frămânți aluatul până ce nu se mai lipește de mâini și devine elastic. Îl pui într-un bol curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit aproximativ o oră și jumătate, până când își dublează volumul.

Cureți urzicile de impurități și le speli sub jet de apă rece. Le fierbi 5 minute în apă clocotită și le lași la scurs, apoi le toci grosier. Cureți ceapa verde, o tai fin și o călești 2-3 minute în ulei. Adaugi urzicile, mai ții pe foc 5 minute, amestecând ocazional, apoi dai deoparte. După ce amestecul s-a răcit, condimentezi cu sare și piper, după gust, adaugi oul, parmezanul ras și omogenizezi amestecul.

Întinzi o foaie de aluat, nu foarte subțire, și așezi umplutura de urzici pe toată suprafața, apoi o rulezi. O pui într-o tavă și o dai la frigider 20 de minute. Îndepărtezi capetele, apoi taii felii de aproximativ 1,5 cm grosime și le așezi într-o tavă cu hârtie de copt, lăsând spații între ele. Le mai ții la dospit 15-20 de minute și le dai la cuptorul preîncălzit la 175 °C. Le coci 30-35 de minute, până ce se rumenesc. Le poți servi calde sau reci.

Mai multe