Pui la cuptor, marinat în lapte bătut: suculent în interior, crocant și caramelizat la exterior
De obicei, preparăm simplu carnea de pui, pe grătar sau prăjită în tigaie, fără să dăm prea multă atenție condimentelor sau marinării. Dacă, însă, dorești să ai în farfurie o mâncare deosebită, ai nevoie de niște arome în plus. De aceea, marinadele sunt o soluție.
Pui la cuptor, marinat în lapte bătut FOTO Shutterstock
Pe lângă un plus de aromă, o marinadă ajută și la frăgezirea cărnii, precum și la crearea unei cruste delicioase. Există o mulțime de marinade (umede și uscate) și de mixuri de condimente potrivite pentru pui și curcan.
Pe lângă sare și piper, cele mai folosite condimente sunt: busuioc, cimbru, oregano, usturoi, foi de dafin, scorţişoară, chimion, mărar, ghimbir, maghiran, ceapă, cuişoare, pătrunjel, turmeric, rozmarin, şofran, salvie, tarhon, chilli.
De asemenea, pentru ca acest tip de carne, de obicei fadă, fără grăsimi (în special pieptul de pui) să devină suculent, marinadele umede sunt cele mai indicate. Ele pot fi pe bază de iaurt de băut sau lapte bătut, în combinație cu ulei de măsline, pe bază de vin, oțet din vin etc.
Îți propunem o marinadă absolut delicioasă, care va frăgezi și aromatiza un pui întreg, pentru o masă bogată cu toată familia.
Ingrediente
1 pui (1,5-2 kg)
8-10 căței de usturoi
Pentru marinadă:
500 ml lapte bătut sau iaurt de băut
zeama de la ½ lămâie
2-3 linguri ulei de măsline
2 linguri muștar iute sau dulce, după preferință
25 g sare grunjoasă
1 linguriță piper negru măcinat
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță busuioc uscat
1 linguriță zahăr
1 linguriță boia dulce sau iute, după preferință
Speli puiul în interior și exterior și îl usuci cu șervețele de hârtie. Amesteci toate ingredientele pentru marinadă, o torni într-un bol încăpător, așezi puiul, apoi îl ungi bine cu lichid peste tot, inclusiv în interior.
Acoperi vasul cu folie alimentară și îl dai la frigider 8-10 ore, având grijă ca în acest timp să întorci puiul de 2-3 ori, astfel încât carnea să fie bine pătrunsă de lichid.
Scoți puiul din marinadă și îl așezi într-o tavă cu pereți înalți, pui cățeii de usturoi întregi și torni 150 ml de apă. Acoperi tava cu folie de aluminiu și dai la cuptor, la 170 °C, o oră și jumătate.
Înlături folia de aluminiu, reduci temperatura la la 160 °C și mai ții 20-30 de minute, până ce puiul e bine pătruns și rumenit, iar pielea e crocantă și caramelizată. Servești friptura cu o salată de sezon.