Coreea, țara lui kimchi

14 februarie 2023   Gătește sănătos

Această țară este menționată în gastronomia universală datorită specificității ei. Cele mai importante trei ingrediente ale bucătăriei coreene sunt orezul, legumele și carnea. Puteți găsi aceeași mâncare în diferite regiuni ale țării cu rețete diferite,  pentru că varietatea este o altă caracteristică de bază. Simbolul gastronomic al Coreei de Sud și elementul prezent în majoritatea preparatelor este kimchi, adică varză asiatică lăsată la fermentat împreună cu pastă de soia, fulgi de ardei iute, sare, zahăr și ghimbir, fiind, totodată, considerat una dintre cele mai sănătoase 5 mâncăruri ale lumii.

Rata de obezitate și de îmbătrânire a tenului este foarte scăzută în Coreea, iar unul dintre motive este chiar consumul generos de kimchi, care ajută sistemul imunitar și scade colesterolul. Există chiar și un muzeu dedicat acestei murături, numit Kimchi Field, situat în Seoul și declarat de CNN unul dintre cele mai bune muzee alimentare din lume.

Însă, pe lângă acest preparat specific și extrem de răspândit, Coreea oferă lumii și multe alte rețete savuroase. Pe unele te invităm să le încerci chiar la tine acasă: Bibimbap, – orez cald acoperit cu amestec de legume, carne de vită sau de pui și ou crud, precum și sos de soia și pastă de ardei iute. Ideal pentru iubitorii de fructe de mare, există o variantă a acestui fel de mâncare coreeană cu orez mixt numit hoedeopbap, care înlocuiește carnea cu fructe de mare crude, cum ar fi somonul, tonul sau caracatița.

Un alt fel de mâncare tradițional este Bulgogi, preparat din felii subțiri de mușchi de vită marinată, gătite împreună cu ceapă feliată, ardei verzi și usturoi. Carnea este marinată între 2 și 4 ore, într-un amestec de sos de soia, ulei de susan, piper negru, usturoi, ceapă, ghimbir și zahăr, pentru a-i spori aroma și frăgezimea. Acest fel de mâncare este servit cu legume cu frunze, cum ar fi salată verde sau spanac și de multe ori împreună cu ssamjang (pastă picantă) sau kimchi.

Ingrediente

Pentru saramură:

4 kg varză napa (varză chinezească), fără frunzele groase, exterioare

3,8 l apă

285 g sare de mare

97 g sare de gătit grunjoasă

Pentru pastă:

2 linguri făină de orez

360 ml apă

140 g fulgi de chili

540 g ridiche albă, tăiată julien

1 lingură sare de mare fină

3½ linguri sos de pește

90 g ceapă verde

40 g usturoi tocat

140 g morcovi tăiați fin

1/2 lingură ghimbir tocat

2 linguri zahăr

2 cepe rase fin

Mod de preparare

Tai varza în sferturi și o clătești bine. Asigură-te că tulpina rămâne intactă.

Dizolvi sarea grunjoasă în 16 căni de apă într-un castron mare și înmoi varza pe rând. Păstrezi saramura obținută pentru a o folosi ulterior. Deschizi ușor fiecare frunză de varză și presari sare pe partea mai groasă.

Pui varza într-o pungă de plastic sau într-o oală mare și torni saramura păstrată, închizi punga sau acoperi bine oala și lași 6 ore la murat. Întorci varza la fiecare 2 ore pentru a se pătrunde bine. Clătești apoi varza cu apă rece și o lași la scurs o oră.

Amesteci făina de orez cu apa și dai la fiert 5-8 minute, până se îngroașă, apoi lași la răcit, după care adaugi fulgii de chili și încorporezi.

Într-un castron mare pui ridichea, sarea de mare, sosul de pește și lași 10 minute, pentru ca ridichea să ia sarea, apoi adaugi ceapa verde, morcovii, usturoiul, ghimbirul, zahărul, ceapa și amestecul de făină de orez și chili preparat în prealabil. Amesteci până obții pasta de kimchi.

Întinzi frunzele de varză stoarse pe o tavă și le ungi cu pasta doar pe o parte. Transferi frunzele în borcane, le închizi etanș și le lași la temperatura camerei de 24 ore, apoi încă 3-4 zile în frigider, pentru a prinde aromă.

Mai multe