7 legume perfecte pentru detoxificare
De multe ori auzim că mâncarea poate fi un foarte bun medicament. Natura ne oferă ingrediente uimitoare şi gustoase care, de multe ori, au rolul de a amliora anumite afecţiuni sau chiar de a le vindeca. Viteza şi stresul în care cei mai mulţi dintre noi trăiesc zilnic, coroborate cu un regim alimentar nesănătos, au ca efect o proastă funcţionare a ficatului. De aceea, o cură de detoxificare este binevenită, iar natura ne oferă alimente uimitoare care să o facă şi sănătoasă, şi gustoasă!
1. Varza este versatilă şi are puţine calorii. Curăţă ficatul, reduce colesterolul şi îmbunătăţeşte tranzitul intestinal. Varza roşie o întrece în beneficii pe sora sa, varza albă. Conţine o cantitate mare de vitamina C, care stimulează sistemul imunitar.
2. Castraveţii au efect diuretic, de aceea sunt ideali într-o cură de detoxificare. Incluzându-i în dieta ta, ei ajută organismul să elimine toxinele, dar, în acelaşi timp, te menţin hidratat.
Supă de castraveţi cu avocado şi iaurt
Supă de castraveţi cu avocado şi iaurt
Ceapa şi usturoiul stimulează ficatul să producă enzime, aducând o mulţime de beneficii întregului organism precum eliminarea reziduurilor din stomac. Totodată, consumul regulat de usturoi reglează nivelul colesterolului.
3. Sfecla roşie este şi ea o legumă de toamnă, însă o găsim din belşug în tot sezonul rece. Sfecla este una dintre cele mai sănătoase legume, putând fi folosită cu uşurinţă în preparate sărate, dulci şi în diverse băuturi. Este un bun remediu în afecţiuni ale ficatului şi stomacului, deoarece conţine minerale care au rolul de a curăţa profund ficatul.
4. Din familia usturoiului, leurda este şi ea o plantă-medicament. Din păcate, sezonul ei este scurt şi o găsim doar primăvara, însă atunci ar trebui să profităm la maximum şi să facem o cură de detoxificare cu verdeţuri. Leurda este un detoxifiant puternic şi purificator al sângelui şi stimulează activitatea hepatică şi secreţia biliară.
5. De spanac te poţi bucura mai mult, căci are două sezoane: primăvara şi toamna. Este bogat în săruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele A, B, C, este un excelent remineralizant, cu proprietăţi depurative (de eliminare a toxinelor). Totodată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare.
6. Broccoli conţine sulforafan, un compus care scoate toxinele şi chimicalele din corp. Pentru ca el să-şi păstreze nutrimenţii, ar trebui să-l consumi crud, în salate, sau să nu-l găteşti mai nult de 2-3 minute.
Salată de broccoli cu sos cremos
Salată de broccoli cu sos cremos
FOTO: Shutterstock