Condimentul care luptă cu cancerul. Se folosește în mâncăruri, deserturi și băuturi

Cardamomul este unul dintre cele mai vechi condimente din istorie și este originar din India. Mirodenia este folosită pentru o varietate de mâncăruri, deserturi și băuturi, în timp uleiul esențial este întrebuințat la fabricarea parfumurilor.

Cardamomul (E. cardamomum) este o plantă perenă din familia ghimbirului. Soiul de cardamom verde este considerat cel adevărat, fiind popular din India și până în Malaezia, în timp ce genul Amomum se folosește în principal în Asia și Australia, fiind cunoscut sub numele de cardamom negru, maro, bengal sau siamez.

Condimentul este nelipsit din mâncărurile din Asia de Sud, în special curry, dar și din produsele de patiserie scandinave. Fructul întreg, cu o lungime între 0,8 cm și 1,5 cm, are o formă ovală, de culoare verde, care conține câteva semințe tari, maro-roșiatice. Planta se cultivă cu precădere în India, Sri Lanka și Guatemala. Fructele sunt culese sau tăiate chiar înainte de maturitate, apoi sunt uscate la soare sau într-o cameră încălzită. Cardamomul are un miros floral și ușor picant, cu note lemnoase și de citrice.

Cadou regal, condiment și remediu

Planta a fost întrebuințată cu scop medicinal încă din anul 1000 î.Hr. În plus, cardamomul a fost menționat în scrierile egiptenilor, apoi de către romani și de greci, inclusiv în lucrările lui Hipocrate, considerat părintele medicinei. Mulți regi ofereau în dar cardamom altor conducători, în timpul vizitelor politice. 

Cardamomul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, cel mai probabil datorită proprietăților sale antioxidante și diuretice. Poate ajuta la eradicarea celulelor canceroase, potrivit unor studii efectuate pe șoareci, deoarece este bogat în compuși care luptă împotriva inflamațiilor, atunci când corpul este expus la substanțe străine.

În plus, cardamomul a fost folosit de mii de ani pentru îmbunătățirea digestiei și pentru a ameliora problemele stomacale. Un alt remediu străvechi arată că poate trata respirația urât mirositoare și poate menține sănătatea orală. Când este luat sub formă de pulbere, ajută la scăderea glicemiei.

Iată și o delicioasă rețetă de ceai cu condimente.

Ceai cu condimente și lapte (Masala) FOTO Shutterstock

Ingrediente

500 ml lapte integral

3-4 pliculețe ceai negru 

3 linguri zahăr brun

1 linguriță cardamom măcinat

¼ linguriță cuișoare măcinate

½ linguriță ghimbir măcinat

1 linguriță scorțișoară

1 praf de nucșoară 

1 praf de sare

1 anason stelat

Infuzezi ceaiul negru în 400 ml de apă clocotită, 10 minute. Înlături pliculețele și dai deoparte. Pui laptele la fiert, adaugi zahărul, anasonul stelat, amestecul de condimente măcinate și un praf de sare.

Lași să fiarbă câteva minute, la foc mic, fără să dea în clocot. Torni ceaiul negru, amesteci și mai ții pe foc un minut. Servești băutura caldă.

Mai multe