Migdalele: la ce poţi folosi laptele, făina şi uleiul de migdale. Când devin nocive aceste nuci

1 shutterstock 1929637511 jpg jpeg

Migdalele sunt folosite pentru produse de cofetărie, patiserie, în industria cosmetică şi cea a medicamentelor. Sunt bogate în substanţe nutritive, iar consumul lor este benefic pentru sănătate.

 

Istoria migdalelor

Migdalul (Prunus dulcis) este un pom fructifer care face parte din familia Rosaceae, alături de trandafir şi măceş. A fost cultivat în Iran şi în alte ţări din Asia de Vest de peste 6.000 de ani. A ajuns în Grecia în secolul al V-lea î.Hr., de unde s-a răspândit în celelalte ţări europene. Fructul migdalului era considerat un produs alimentar de lux şi era oferit, adesea, drept cadou. În Suedia, spre exemplu, localnicii ascund o migdală în budinca de orez ca simbol al norocului, iar cine o găseşte se va căsători anul următor, conform legendei.

Tipuri de migdale

Statul California (SUA) este cel mai mare producător şi exportator de migdale (80% din producţia mondială). Pomul poate atinge o înălţime de zece metri şi poate trăi până la 100 de ani. Fructele dulci se folosesc, de regulă, în cofetărie pentru nuga, marţipan, macarons sau alte deserturi.

Migdalele amare pot fi presate pentru a extragerea uleiului, ce va fi utilizat pentru o gamă largă de medicamente, lichioruri, produse de patiserie sau cofetărie. De altfel, uleiul este folosit şi la fabricarea produselor cosmetice, datorită proprietăţilor sale nutritive. Cu toate acestea, migdalele amare nu trebuie consumate în cantităţi mari, deoarece conţin o toxină care se va descompune în substanţe periculoase, precum fi cianura. Din migdale se obţine şi un tip de făină, folosit la prăjituri, în special la celebrele mcarons. Laptele de migdale este recomandat persoanelor care suferă de intoleranţă la lactoză şi este foarte întâlnit în dieta vegană.

Beneficiile consumului de migdale

O gustare (28 g migdale) conţine 3,5 g fibre, 6 g proteine, 14 g grăsimi, dintre care 9 sunt monosaturate, vitamina E şi B2, mangan, magneziu, cupru, fosfor. În plus, migdalele cu coajă sunt o sursă bogată de antioxidanţi, comparativ cu fructele descojite. Migdalele sunt printre cele mai bune surse de vitamina E din lume, iar studiile ştiinţifice sugerează că persoanele care au consumat mai multă vitamina E au risc mai mic de a dezvolta boli de inimă, cancer sau Alzheimer. Nu în ultimul rând, migdalele sunt bogate în proteine şi fibre, ceea ce poate oferi senzaţia de saţietate pe termen lung.

FOTO Shutterstock