Creveți și vinete cu lămâie caramelizată
Creveți și vinete cu lămâie caramelizată este un preparat rafinat și ideal pentru cine sofisticate sau meniuri gourmet inspirate din bucătăria mediteraneană.

Ingrediente
400 g creveți decorticați
2 vinete mari
2 lămâi
3 linguri ulei de măsline
3 căței de usturoi
50 g pesmet
30 g pătrunjel proaspăt tocat
20 g unt
sare
piper negru proaspăt măcinat
1 linguriță boia afumată
Mod de preparare
Tai vinetele în jumătate pe lungime, crestezi pulpa cu un cuțit și presari puțină sare. Aștepți 10 minute să își lase apa, apoi ștergi cu prosop de hârtie.
Pui jumătățile de vinete într-o tavă, torni 2 linguri de ulei de măsline, presari piper și le bagi în cuptorul preîncălzit 20 de minute, până se înmoaie.
Într-o tigaie, pui restul de ulei de măsline și untul, adaugi usturoiul tocat și lași 30 de secunde, adaugi creveții, boiaua afumată, sare și piper și gătești 2-3 minute, până devin roz.
Tai o lămâie felii groase, le pui într-o tigaie încinsă și lași 1-2 minute pe fiecare parte, până capătă urme de caramelizare.
Scoți vinetele din cuptor, presari pesmet, pui creveții deasupra, torni puțin suc de lămâie proaspăt stors, adaugi feliile de lămâie caramelizată și presari pătrunjelul tocat. Servești cald, cu pâine prăjită sau simplu.



























