Cum alegi cel mai bun ulei de măsline. Diferența dintre cel extravirgin și cel virgin
Uleiul de măsline, „aurul lichid“, aşa cum îl numea Homer, este considerat cel mai bun ulei din lume. Este folosit în alimentație, industria cosmetică și în medicină și are multiple beneficii pentru sănătate.
Uleiul de măsline a fost produs și utilizat încă din Grecia Antică, iar astăzi este nelipsit din dieta mediteraneeană, fiind printre cele mai sănătoase uleiuri.
Spre deosebire de uleiurile vegetale, acesta se extrage din fructul măslinului și nu din semințe. Variază ca nuanță, în funcție de soiuri și maturitate, de la galben și auriu la verzui. Principalii producători sunt Grecia, Spania și Italia. Uleiul de măsline poate fi: extravirgin, virgin și lampant.
Uleiul de măsline extravirgin este categoria de cea mai bună calitate. Din punct de vedere organoleptic, nu prezintă defecte şi are o aromă fructată. Nivelul de aciditate nu trebuie să depăşească 0,8%. Uleiurile care au o aciditate de 0,5% sunt considerate un adevărat medicament şi pot fi consumate dimineaţa, pe stomacul gol (20 ml).
Uleiul de măsline virgin poate avea anumite defecte senzoriale, dar la un nivel foarte scăzut. Nivelul de aciditate este cuprins între 0,8% şi 2 %.
Deliciu libanez: Biluţe din iaurt (Labneh) marinate în ulei de măsline
Uleiul de măsline lampant este un ulei de măsline virgin de calitate inferioară, cu o aciditate mai mare de 2%, care prezintă deficienţe senzoriale substanţiale. Nu este destinat consumului și este utilizat în scopuri industriale.
Uleiul de măsline trebuie consumat în cel mult 26 de luni de la data producerii. Nu expiră în acest termen, dar îşi pierde proprităţile nutritive. Din păcate, nu mulţi producători trec pe recipient data producţiei, ci doar pe cea de expirare.
Uleiul de măsline este o sursă bogată de polifenoli, cu proprietăți antioxidante. Consumul de ulei de măsline menține sănătatea cardiovasculară și cea osoasă, are proprietăți anticancerigene, susține funcția cognitivă și memoria, dar și sistemul digestiv, combate inflamațiile și ajută la prevenirea diabetului.
Uleiul de măsline are un punct de fum (temperatura la care grăsimile încep să se descompună) moderat până la ridicat, ceea ce îl face potrivit pentru gătit și pentru prăjire.
Cei mai mari „duşmani“ ai uleiului de măsline sunt căldura şi lumina. De aceea, acesta trebuie păstrat în locuri răcoroase, în sticle închise etanş. De preferat sticle mate, de culoare albă, pentru că albul respinge lumina, nu în sticle transparente, nici verzi sau maro.
FOTO Shutterstock