Cum să-ți satisfaci pofta de dulciuri într-un mod sănătos

Consumul excesiv de zahăr ne afectează în mod direct sănătatea și starea de bine, tocmai de aceea este bine să-l evităm, pe cat posibil, și să căutăm zaharurile prezente în mod natural în diverse alimente care ne vor da energie, având un rol vital pentru metabolismul nostru. Pofta de dulce poate fi adesea rezultatul unei deficiențe de nutrienți în organism.

O viață stresantă, un program de lucru încărcat și lipsa controlului asupra alimentației zilnice pot duce foarte ușor la creșterea greutății corporale. Atunci când ne simțim supărați sau enervați, apelăm la consumul de dulciuri care ne va reda imediat starea de bine. În astfel de cazuri, este bine să facem alegeri înțelepte, mai ales că pe piață există o gama larga de produse fara zahar la care putem apela, care să nu dăuneze sănătății sau putem pregăti chiar noi aceste deserturi sănătoase, care sunt gata foarte repede.

Câteva opțiuni de astfel de gustări dulci, sănătoase, pot fi următoarele:

Curmalele în ciocolată

Ele reprezintă gustare delicioasă și în același timp sănătoasă, pe care o puteți pregăti rapid, chiar la voi acasă. Aveți nevoie doar de câteva curmale cărora le scoateți sâmburii și le umpleți cu miez de nucă. Topiți jumătate de ciocolată neagră cu o linguriță de unt de cocos, iar mai apoi tăvăliți curmalele prin acest amestec. Puteți presăra pe deasupra și alte topping-uri precum: fulgi de cocos, nuci tocate, fistic sau alte fructe uscate, de orice fel. Lăsați-le la rece pentru o oră, apoi pot fi consumate.

Fursecuri cu ovăz și banane

Amestecați 3 banane bine coapte cu 150 de grame fulgi de ovăz. Cu ajutorul unei linguri modelați și aplatizați aluatul obținut, porționat în mici grămăjoare. Puteți presăra peste acestea nuci, curmale, semințe mărunțite sau bucăți de ciocolată neagră și veți obține un desert delicios. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute. După ce se răcesc, se pot consuma.

Bomboane proteice

Ingrediente necesare: 100 de grame de curmale, 100 de grame unt de migdale, 70 de grame de migdale decojite, 100 de grame de fulgi de cocos, o esență de vanilie. Adăugați toate ingredientele în blender până se formează o pastă fină. Modelati cu mâna aluatul astfel încât să formați biluțe de dimensiuni medii. Acestea se pot tăvăli ulterior prin fulgi de cocos sau nuci mărunțite, sau chiar prin ciocolată neagră topită, în funcție de preferințe.

Salam de biscuiți

Veți avea nevoie de 150 de grame de biscuiți fără zahăr, 100 de grame de curmale, 100 de grame de prune uscate, 40 grame de nuci, 3 linguri ulei de cocos, 2 linguri pudră de carob sau cacao, puțină sare și o esență de rom. Pisați bine biscuiții cu un sucitor, mixați nucile în blender, dar aveți grijă să rămână totuși bucăți mai mari, pentru a nu se transforma în făină și puneți-le peste biscuiți. Separat, adăugați în blender curmalele, prunele, carobul, uleiul de cocos, esența de rom, praful de sare și mixați-le bine până se formează o pastă fină. Adăugați pasta obținută peste biscuiti și nuci și amestecați bine. După ce s-a format aluatul, îi puteți da forma de salam și lăsați-l la rece peste noapte.

Cremă de ciocolată vegană

Veți avea nevoie de: o cană ulei de cocos extra virgin, o cană de cacao, jumătate de cană de unt de migdale, 5 linguri sirop de arțar, o esență de vanilie. Topiți uleiul de cocos și adăugați treptat pudra de cacao, amestecând bine, pentru a nu se forma cocoloașe. Opriți focul și adăugați untul de migdale, siropul de arțar și esența de vanilie. Când se obține un amestec omogen se toarnă într-o tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă la rece timp de două ore, după care se poate savura.

Dacă vreți să vă bucurați de un număr mare de nutrienți și vitamine, alături de gustul dulce și bun, puteți alege oricând fructele ucate, ciocolata neagră sau orice tip de unt din nuci ( au o dulceață naturală și reprezintă o sursă bogată de grăsimi bune și proteine, menținând starea de sațietate pentru mult timp).

Acestea sunt doar câteva exemple de dulciuri sănătoase și gustoase de care vă puteți bucura fără nicio urmă de vinovăție, dacă sunt consumate cu moderație. Orice veți alege, este important să faceți alegeri înțelepte, care să nu vă afecteze sănătatea și starea de bine.

Sursă foto freepik.com 

Mai multe