3 deserturi delicioase și ușoare pentru diabetici

Alimentația strictă este o condiție obligatorie atunci când ai fost diagnosticat cu diabet. Există mai multe alimente interzise (pastele făinoase, tocăturile, carnea cu grăsimi, caşcavalul, preparatele afumate, uscate sau marinate, produsele de patiserie), dar, în primul rând, diabeticii nu trebuie să consume zahăr sau prăjituri cu zahăr.

Însă regimul alimentar restricţionat nu este un motiv să renunţi la dulciuri. Există şi deserturi dietetice foarte gustoase, din ingrediente naturale, la care poți adăuga îndulcitori de calitate. Un îndulcitor pudră (pentru prăjituri) are aproape aceeași putere de îndulcire ca a zahărului: spre exemplu, 100 de grame de zahăr vor fi echivalentul a 80 de grame de îndulcitor.

Iată 3 rețete ușoare și rapide de deserturi pentru diabetici.

Crumble cu mere

Ingrediente

700 g unt

100 g făină

50 g fulgi de ovăz

1 lingură fulgi de cocos

500 g mere crețești (acrișoare)

coaja rasă de la 1 lămâie netratată

80 g îndulcitor pudră

Speli merele, le cureți de coajă, de cotoare și de semințe, le tai cuburi și le pui într-un castron. Presari îndulcitorul, coaja rasă de lămâie, omogenizezi, apoi torni fructele într-o tavă cu pereții înalți.

Tai untul rece cubulețe și, cu mîinile, îl amesteci cu făina, cu fulgii de ovăz și cei de cocos, până obții un aluat fărâmicios. Îl presari peste fructe, într-un strat omogen. Dai tava la cuptorul preîncălzit, la 170 °C și coci prăjitura aproximativ 30 de minute. O lași la răcorit înainte să o servești.

Citește și Alimentul care „mănâncă“ zahărul din organism şi luptă cu diabetul

Prăjitură cu brânză și cacao

Ingrediente

400 g brânză de vaci

100 g mascarpone

150 g îndulcitor pudră

1 esență vanilie

50 g pudră cacao

100 g vișine congelate

50 g ciocolată fără zahăr, pentru decor

Scurgi bine brânza de vaci, o pui într-un bol încăpător, împreună cu îndulcitorul și mixezi până devine aerată. Adaugi mascarpone și continui să mixezi 2 minute, iar când compoziția e cremoasă și aerată adaugi cacaua și esența de vanilie. Omogenizezi, pui vișinele decongelate și bine scurse, apoi aranjezi compoziția în pahare sau în cupe individuale.

Topești ciocolata, o lași la răcit, apoi decorezi desertul și îl dai la frigider 1-2 ore înainte de servire.

Citește și Tartă cu ciocolată şi zmeură, desert fără zahăr

Desert cu kiwi la pahar 

Ingrediente

100 g fulgi de ovăz

50 g îndulcitor pudră

50 g migdale crude

400 g iaurt cremos (5% grăsime)

1 linguriță esență vanilie

4-5 kiwi

Pui fulgii de ovăz într-o tavă cu hârtie de copt. Îi coci la 160 °C 15 minute sau până se rumenesc și devin crocanți. Îi scoși și îi lași la răcit. Pui migdalele într-o tavă și le dai la cuptor 10-12 minute, la 160 °C.

Amesteci iaurtul cu îndulcitorul până ce acesta e complet dizolvat, apoi adaugi esența de vanilie. Cureți fructele de coajă și le tai cuburi. În pahare, așezi un strat de fulgi, unul de iaurt, unul de kiwi și din nou iaurt. Decorezi desertul cu migdale și fulgi crocanți.

FOTOGRAFII Shutterstock