Alimentul care „mănâncă“ zahărul din organism şi luptă cu diabetul

1 shutterstock 1811048572 jpg jpeg

Fasolea boabe este unul dintre cele mai sănătoase şi nutritive alimente, e delicioasă şi poate fi preparată în fel şi chip. Mai mult, are beneficii incredibile pentru sănătate, în special pentru o afecţiune serioasă şi des întâlnită: diabetul.

Tipuri de fasole

Boabele de fasole fac parte din familia leguminoaselor, alături de mazăre, năut, linte, arahide şi soia. Fasolea creşte fie în tufă, fie ca plantă căţărătoare, anual.

Seminţele care cresc în păstăi au, la început, o textură moale, însă devin tari şi uscate pe măsură ce se maturizează. Există diverse soiuri ale căror boabe diferă de la mărime şi formă, la culoare şi textură. Boabele de fasole pot fi de culoare albă, verde, galbenă, roşie, maro sau neagră.

Scurt istoric

Cele mai vechi atestări istorice sunt de acum 9.000 de ani, din Thailanda. În Egiptul Antic, se obişnuia să se pună boabe de fasole în mormintele faraonilo, pentru ca sufletele lor să le aibă ca hrană dincolo de moarte. Primele boabe de dimensiuni mari au fost cultivate acum 4.000 de ani în zona Mării Egee, Iberia (astăzi, Georgia şi Armenia) şi în anumite părţi din Europa.

Beneficiile consumului de fasole

Boabele uscate conţin o varietate de vitamine, minerale şi alte nutrimente, având în acelaşi timp un aport moderat de calorii. Pe de altă parte, fasolea este bogată în proteine, fibre, fier, potasiu şi magneziu. Potrivit unui studiu recent, consumul regulat de fasole a îmbunătăţit nivelul glicemiei, a redus tensiunea arterială sistolică şi a scăzut riscul de boli coronariene. Consumul de fasole a fost asociat cu un risc scăzut de cancer de sân, stomac, colorectal, rinichi şi prostată în studiile efectuate la om şi la animale. În plus, fasolea colorată (roşie, maro sau neagră) are proprietăţi antioxidante mai mari decât cea albă. Chiar dacă fasolea nu este adesea promovată ca aliment pentru slăbit, consumul regulat de leguminoase poate avea un impact asupra pierderii sau menţinerii în greutate. Consumul de boabe creşte senzaţia de saţietate datorită aportului de fibre şi de proteine.

De exemplu, fasolea, care este bogata în magneziu, calciu, seleniu, fier şi vitamina B.

Fasolea mai este cunoscută şi sub denumirea de „mâncător de zahăr“, pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. O porţie de fasole în fiecare zi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct.

Boabele roşii în stare crudă conţin toxine, de aceea este recomandat să le laşi la înmuiat cel puţin cinci ore sau peste noapte, să schimbi apa şi să le fierbi cel puţin 30 de minute pentru a elimina toxinele.

FOTO Shutterstock