Tarta cu gutui
Îţi propunem o reţetă delicioasă de tartă cu gutui.

Ingrediente
3 gutui spălate și feliate
Pentru blat
250 g făină
1 gălbenuș
40 ml apă foarte rece
125 g unt rece
Pentru cremă
500 ml lapte
250 g zahăr
2 linguri amidon
2 linguri făină
1 pliculeț zahăr vanilat
2 linguri nuci măcinate
6 gălbenușuri
1 praf sare
Mod de preparare
Pentru blat, amesteci rapid cu degetele untul cu făina până obții un aluat nisipos. Adaugi gălbenușul, amesteci, apoi torni în fir subțire apa și continui să frămânți până când obții un aluat dens și mătăsos.
Îl strângi într-o bilă, îl înfășori în folie alimentară și îl dai la frigider. După o oră, îl scoți, îl întinzi pe blatul de lucru, dat cu făină, apoi îl așezi într-o tavă de tartă tapetată, îl înțepi din loc în loc și dai tava la cuptor până se rumenește frumos coaja de tartă.
Între timp prepari crema.Răstorni într-un vas laptele cu zahărul, așezi pe foc și amesteci până se topește, apoi dai vasul deoparte să se răcorească. Separat, freci gălbenușurile cu sarea, adaugi amidonul, făina, zahărul vanilat, bați bine ca să nu se formeze cocoloașe, apoi torni în fir subțire laptele.
Omogenizezi, așezi din nou vasul pe foc și îl ții, amestecând constant, până se îngroașă. Îl dai de pe foc, îl lași sa se răcoreasca și încorporezi miezul de nuci.
Răstorni în coaja de tartă crema, apoi așezi feliile de gutui și o ma dai la cuptorul încins până când se înmoaie ușor gutuile.


























